Чубаров: 1944 рік для кримських татар триває в 2019 році

12:02, 18.05.2019
Чубаров: 1944 рік для кримських татар триває в 2019 році

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров порівняв російську анексію Криму з депортацією кримських татар у 1944 році.

 

Таку думку він висловив під час київської прем’єри документального фільму про депортацію кримських татар "1944", повідомляє Крим.Реалії.

 

"75 років... Саме в цей вечір, 17 травня, багато хто пішов спати і не знав, що вранці в їхні будинки не просто постукають, а чобітьми виб’ють двері, і почнеться 18 травня. Я хочу вас попросити уявити, що відчували ті люди..." – сказав Чубаров.

 

Він додав, що ввечері 17 травня побачив повідомлення Нарімана Джеляла, про те, що до нього, як і до багатьох кримським татар приходили російські силовики – із застереженням, аби завтра вони нічого не робили. 

 

"Отже, 1944 рік для кримських татар, на жаль, відновився в 2014-му і триває в 2019 році", – констатував Чубаров. 

 

Як повідомляла УМ, парламент Латвії визнав депортацію 1944 року геноцидом проти кримсько-татарського народу. Сейм прийняв таку заяву з нагоди 75-річної депортації кримських татар владою СРСР.

 

У заяві Сейму зазначається, що "в цілому історичні джерела вказують на доцільно здійснюваний геноцид радянської влади проти багатьох народів і етнічних груп, що жили в Радянському Союзі. В тому числі, і проти кримських татар, як етнічної групи, щоб знищити її культуру і соціальне спадок, історичну приналежність народу до території Кримського півострова і вижити кримських татар з їх батьківщини".

 

Депортація кримських татар — насильницьке виселення кримськотатарського народу з його історичної батьківщини, здійснене упродовж 18-21 травня 1944 року; один із злочинів радянського тоталітарного режиму.

 

Етнічну чистку здійснено відомством держбезпеки СРСР та таємною поліцією за наказом Йосипа Сталіна і постановою Державного комітету оборони СРСР від 11 травня 1944 року.

 

Усього, згідно з офіційними даними, у віддалені регіони Радянського Союзу — від північного Передуралля до республік Середньої Азії було депортовано 191 044 кримських татар, згідно з Національним рухом кримських татар, — більш ніж 400 тисяч (89,2 % жінки, діти та похилі люди).