Володимир Зеленський хоче списати підприємцям неіснуючі 7 мільярдів боргу

15:02, 13.05.2019
У команді Зеленскього хочуть списати з ФОП 7 мільярдів боргу за єдиний соціальний внесок, але у реальності цього боргу не існує - загальний податковий борг ФОП становить лише 2 мільярди гривень.
 
Про це повідомляє платформа для роботи з відкритими даними "Опендатабот".
 
Як відомо, представник команди Зеленського, який відповідає за економічний і податковий напрям, Данил Гетманцев розповів "НВ Бізнес", що ФОПам можуть списати 7,4 мільярда гривень заборгованості за Єдиним соціальним внеском (ЄСВ), яка накопичилася станом на 1 січня 2019 року.
 
"Опендатабот" проаналізували динаміку закриття ФОП після 2017 року й зростання податкового боргу ФОП перед державним бюджетом.
 
Загальна заборгованість перед державним бюджетом зросла з моменту дії закону зросла лише на 500 мільйонів гривень. Загальна заборгованість на даний момент становить 2,05 мільярда гривень.
 
 
При цьому кількість ФОП знизилася. Так з 2017 року припинили діяльність 300 тисяч підприємців.
 
Якщо взяти тільки сегмент ФОП, у яких борг менше 20 тисяч гривень (а це і є ті, хто не встиг закрити ФОП за ці два роки, і хто не платив весь цей час ЄСВ), то їх заборгованість збільшилася лише на 12 мільйонів гривень.