Петро Порошенко не прийшов на допит в Генпрокуратуру як свідок щодо Майдану

11:42, 07.05.2019
Петро Порошенко не прийшов на допит в Генпрокуратуру як свідок щодо Майдану

Сергій Горбатюк (фото: "Інформатор")

Президент Петро Порошенко не прийшов в Генпрокуратуру, куди його викликали на допит як свідка щодо подій 2014 року на Майдані.

 
Про це повідомив начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, передає 112 Україна.
 
"Ще два тижні тому на сьогодні, на 10:00 7 травня був викликаний президент України Порошенко Петро Олексійович для додаткового допиту як свідок, як ви бачите, свідок на допит не прийшов, зі слідчим ніхто не зв'язався, не повідомили ні про причини неявки, ні про прохання про можливість перенесення, цього не сталося", - сказав Сергій Горбатюк.
 
Він пояснив, що Порошенка викликали для того, щоб у слідчих була можливість поставити питання про події 18-19 лютого 2014 року та 1 грудня 2013 року.
 
Сергій Горбатюк наголосив, що за два з половиною роки чинний глава держави не підписав протокол першого допиту.
 
"Допит відбувався під відеозапис, в зв'язку із завантаженням президента - тобто, він поспішав і попросив підписати наступного дня, і ось той наступний день, незважаючи на десятки нагадувань, через генерального прокурора нагадували і передавали копії протоколів, я особисто протягом останніх трьох місяців контактував з Цеголком, з Юрієм Федоровим, з Кравченком і просив, щоб передали, тому що нам важливо завершити цю процесуальну дію", - повідомив прокурор.
 
За його словами, "жодного реагування не відбулося, тому другим пунктом, крім допиту, було ще підписаний цього протоколу".
 
"Бо ж не з'явився, будемо далі викликати, поки не реалізуємо ці наші процесуальні повноваження", - сказав Сергій Горбатюк.
 
Нагадаємо, раніше Порошенко звинуватив Горбатюка в неефективному розслідуванні справ Майдану. Він заявив, що причиною затягування розслідування справ Майдану є неефективна робота начальника управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури Сергія Горбатюка.
 
У свою чергу, Горбатюк зазначив, що "говорив про проблеми з розслідуванням справ Майдану упродовж усіх років". "Кожен, кого я називав, мав можливість допомогти в цьому процесі. А президент згадав про проблеми і винуватців лише під час передвиборних перегонів. У тому і вся різниця - хто коли переживає за те, щоб справи Майдану розслідувалась", - сказав Горбатюк.
 
У листопаді Сергій Горбатюк повідомляв, що більша частина з 4 тисяч 700 злочинів проти Майдану уже розслідувані, винними визнано 52 особи, винесено 9 вироків. Однак убивства активістів Євромайдану Сергія Нігояна, Михайла Жизнєвського і Романа Сеника досі не розкриті.
 
8 грудня генеральний прокурор України Юрій Луценко відзвітував про завершення експертизи щодо наказів розстрілювати Майдан, проте пізніше керівник управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк спростував цю заяву.