Джуліана Ассанжа засудили майже до року ув'язнення

16:09, 01.05.2019
Джуліана Ассанжа засудили майже до року ув'язнення

Засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа засудили до 50 тижнів ув'язнення за порушення умови звільнення під заставу.

 

У середу, 1 травня, суд визнав його винним у порушенні судового розпорядження, в результаті якого сім років тому його випустили під заставу.

 

Тоді це дозволило йому сховатися в посольстві Еквадору та уникнути екстрадиції до Швеції, де його звинувачували у зґвалтуванні. Сам Ассанж ті обвинувачення заперечував.

 

Тепер Ассанжу може загрожувати екстрадиція до США.

 

Слухання відбулися в середу, 1 травня, в лондонському королівському суді району Сазерк.

 

Як пише BBC, Ассанж з'явився в суді з невеликою, охайною борідкою та вусами, вдягнутий у сіру толстовку та чорний піджак, і ззовні мав більш урівноважений вигляд, ніж три тижні тому, коли його раптово виставили з еквадорського посольства.

 

Він передав через свого адвоката листа суду, в якому, як висловився адвокат, його підзахисний "висловив особистий жаль щодо свого рішення".

 

"Я опинився в жахливій ситуації... Я зробив те, що в ту мить мені здавалося найкращим і, можливо, єдиним, що я міг тоді зробити", - йшлося в листі, який зачитали в суді.

 

Суддя Дебора Тейлор заявила: "Переховуючись в посольстві, ви навмисно опинилися поза зоною досяжності, перебуваючи у Великій Британії".

 

Адвокат обвинуваченого пояснив, що його клієнт роками боявся екстрадиції до США через свою діяльність у WikiLeaks.

 

Біля зали суду, окрім журналістів, зібралися активісти-правозахисники. Кілька людей влаштували пікет.

 

У США Ассанжу загрожують обвинувачення у змові через один з найбільших витоків секретної документації.

 

Велика Британія вирішить чи екстрадувати Ассанжа до США, де його підозрюють у змові з колишнім аналітиком спецслужб США Челсі Меннінг для завантаження секретної інформації.

 

Якщо в США його визнають винним, йому може загрожувати до п'яти років ув'язнення.

 

WikiLeaks оприлюднила тисячі засекречених документів, зокрема секретні повідомлення Пентагону, держдепартаменту та інших державних установ США.

 

Спочатку обвинувачення проти Ассанжа у зґвалтуванні висунули дві жінки у 2010 році у Швеції. З того часу справу закрили.

 

Ассанж стверджував, що секс з двома жінками у нього був за згодою, а обвинувачення у зґвалтуванні нібито мають на меті видати його США.

 

Щоб продемонструвати свою невинуватість, він сам у грудні 2010 року прийшов до поліцейської дільниці в Лондоні, де його заарештували.

 

Але через 9 днів Високий суд у Лондоні випустив засновника WikiLeaks під заставу.

 

У 2012 році, після того як британський суд розпорядився щодо його арешту за справою про видачу шведській владі, Ассанж сховався в посольстві Еквадору в Лондоні.

 

У 2017 році прокуратура Швеції припинила розслідування справи про зґвалтування, оскільки Ассанжу не могли вручити повістку, поки він був у посольстві.

 

Там він перебував до 11 квітня 2019 року, коли йому відмовили в подальшому проживанні на території дипустанови. Того ж дня його затримала лондонська поліція.

 

Прокуратура Швеції повідомила, що міркує над тим, щоб знову відкрити справу проти Ассанжа.