Судді, які схвалили рішення по «Приватбанку», просять справу проти Петра Порошенка

14:27, 23.04.2019
Судді, які схвалили рішення по «Приватбанку», просять справу проти Петра Порошенка

Націоналізацію "Приватбанку" судді, що виступили проти Порошенка, перед виборами визнали незаконною, хоча восени цей самий суд приймав прямо протилежне рішення (фото: Znaj.ua)

Судді Окружного адміністративного суду Києва, які нещодавно визнали націоналізацію "ПриватБанку" незаконною, просять відкрити справи проти Петра Порошенка, голови Нацбанку України і міністра юстиції через нібито їхнє втручання в діяльність суду.
 
 
Повідомляється, що зазначені судді звернулись до голови Вищої ради правосуддя, а також до очільників Генпрокуратури та Державного бюро розслідувань.
 
"Судді просять розпочати досудове розслідування щодо голови держави, міністра юстиції та голови НБУ, шляхом внесення відповідних відомостей до ЄРДР, за наслідками якого винних осіб буде притягнуто до кримінальної відповідальності", - йдеться в повідомленні.
 
Судді вважають, що коментуючи їхнє рішення про визнання націоналізації "ПриватБанку" незаконною, керівники держави зробили заяви, які є "прямою погрозою судовій системі України, посяганням на її незалежність та неупередженість".
 
 
Також судді заявили, що вказівка Петра Порошенка перезавантажити суд була "злочинною" і запропонували Верховній Раді поставити питання про ініціювання імпічменту чинного президента.
 
Зауважимо, напередодні той самий Окружний адмінсуд Києва також призупинив обов'язкове перейменування Української православної церкви Московського патріархату, яка мала внести у свою назву згадку про зв'язок з Росією.
 
Як відомо, в грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку й акціонерів "Приватбанку", найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію "Приватбанку".
 
Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155 мільярдів гривень.
 
У вересні 2018 року Окружний адміністративний суд Києва підтвердив правомірність прийнятого Нацбанком рішення про віднесення "Приватбанку" до категорії неплатоспроможних, відхиливши позов клієнта банку.
 
Однак вже 18 квітня, перед ІІ туром виборів, той же Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського щодо неправомірності націоналізації "Приватбанку".
 
У зв'язку з цим президент України Петро Порошенко звернувся до Служби безпеки України і Генеральної прокуратури з проханням перевірити правосудність рішення Окружного адміністративного суду Києва щодо націоналізації "Приватбанку".
 
Порошенко також обговорив загрозу ренаціоналізації "Приватбанку" з держсекретарем США. Президент Петро Порошенко також попередив, що з Ігорем Коломойським планують розрахуватися "Приватбанком". Він заявив, що авантюра з "Приватбанком" загрожує Україні дефолтом і економічною кризою.
 
 
При цьому голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк у відповідь заявив, що президентові Петру Порошенку може загрожувати кримінальна відповідальність за ці його висловлювання.
 
А громадський рух "ЧЕСНО" повідомив, що судді, які визнали незаконною націоналізацію "ПриватБанку" - недоброчесні.
 
У свою чергу МВФ вважає націоналізацію "ПриватБанку" єдиним ефективним заходом щодо захисту вкладників.
 
Зауважимо, колишній міністр фінансів , а нині представник команди Зеленського Олександр Данилюк вважає, що рішення про націоналізацію "ПриватБанку" було правильним.