Білорусь через неякісну нафту Росії зупинила експорт бензину до України

13:37, 23.04.2019
Білорусь через неякісну нафту Росії зупинила експорт бензину до України

Російська "Транснефть" визнала відхилення в якості, а Міненерго Росії заявило, що проблеми мають "технічний характер" (ілюстративне фото)

Білорусь вимушено призупинила експорт світлих нафтопродуктів в Україну, Польщу і країни Балтії через надходження неякісної нафти з Росії.
 
Про це повідомив заступник гендиректора "Білоруської нафтової компанії" Сергій Гриб журналістам у вівторок в Мінську, передає "Інтерфакс-Україна".
 
"Припинено постачання світлих нафтопродуктів - бензинів і дизпалива в Україну, Балтію і Польщу", - сказав Гриб, коментуючи наслідки скорочення обсягів нафтопереробки на білоруських НПЗ через надходження неякісної нафти з Росії.
 
"На поточний момент контрактні зобов'язання припинені до моменту вирішення питання з російською нафтою", - додав Гриб.
 
За його словами, "експорт із Білорусі темних нафтопродуктів (мазути, бітуми тощо, - ред.) збережено в повному обсязі у зв'язку з відсутністю їх споживання на внутрішньому ринку".
 
Наразі, повідомив Гриб, білоруська сторона працює над тим, щоб "не з’явилися санкції з боку контрагентів (зовнішніх, - ред.)".
 
Він також зазначив, що Білорусь самостійно забезпечує потреби внутрішнього ринку з урахуванням прийнятого наприкінці минулого рішення Росії про заборону постачань нафтопродуктів у республіку та скорочення обсягів переробки на НПЗ через неякісну нафту.
 
"Зниження (експорту, - ред.) відбулося у зв'язку зі збільшенням постачань на внутрішній ринок", - сказав Гриб.
 
"Скорочення обсягів експорту відбувається для забезпечення потреб внутрішнього ринку нафтопродуктів", - додав заступник гендиректора БНК.
 
Перші повідомлення про неякісну нафту з нафтопроводу "Дружба" з'явилися 19 квітня від концерну "Білнафтохім".
 
Російська "Транснефть" визнала відхилення в якості, а Міненерго Росії заявило, що проблеми мають "технічний характер".
 
Як відомо, 18 квітня Росія встановила обмеження на експорт до України нафти та нафтопродуктів. У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України вважають цілком очікуваними обмеження Росією поставок нафти та нафтопродуктів в Україну.