Медведчук: Путін може звільнити українських моряків «у якості жесту доброї волі»

10:23, 19.04.2019
Медведчук: Путін може звільнити українських моряків «у якості жесту доброї волі»

(platform.org.ua)

Президент Росії Володимир Путін може бути готовим до звільнення українських моряків, захоплених у Керченській протоці, "у якості жесту доброї волі".

 

Про це в інтерв'ю Reuters заявив його кум, Віктор Медведчук, пише Громадське

 

"За словами Медведчука, Путін може бути готовий звільнити 24 захоплених моряків у якості жесту доброї волі, додавши, що мільярди російських грошей надходитимуть в Україну, якщо економічні відносини між країнами, порушені санкціями, відновлять", — зазначає агентство.

 

"Ми не кажемо, що повинні знову цілуватися чи обійматися. Ми говоримо про відновлення прагматичних економічних відносин", — сказав Медведчук.

 

Раніше президент Петро Порошенко звернувся до Служби безпеки із проханням розглянути доцільність участі Віктора Медведчука у форматі гуманітарної групи для звільнення українських заручників у Росії.

 

Як повідомляла УМ, Лефортівський районний суд Москви продовжив термін тримання під вартою 24 українським військовополоненим морякам. Трьом пораненим морякам, Андрію Артеменку, Андрію Ейдеру, Василю Сороці, продовжили тримання під вартою до 26 липня. Всіх інших військовополонених залишили від вартою до 24 липня.

 

Нагадаємо, 25 листопада Росія грубо порушила міжнародні норми судноплавства, вчинивши напад в Азові на українські судна. Москва цинічно заявляє, що обстріляла українців у так званих своїх "територальних" водах, хоча насправді судна України знаходились поза межами територіальних вод окупованого Крима. Тим більше, згідно з договором України та Росії від 2003 року Азовське море є вільним для судноплавства для обох країн.
 
 
Всіх 24 захоплених у полон українських моряків ФСБ заарештували і погрожують судити за законами Росії. 7 січня Україна подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії через захоплення українських моряків в Азові.
 
15 січня Росія влаштувала суд за закритими дверима для захоплених в Азові українських моряків. 16 січня стало відомо, що Лефортовський суд Москви залишив у СІЗО до 24 квітня всіх 24 полонених українських моряків.
 
24 січня в ПАРЄ визнали військовополоненими захоплених в Азові українських моряків.
 
15 березня донька військовополоненого моряка Андрія Оприско Ольга Оприско на Радбезі ООН закликала стати на сторону захисту людяності та гідності, аби не втрачати те, що робить людей людьми.
 
13 квітня рідні військовополонених моряків вирушили до Москви для участі в судових засіданнях.