ЧЕСНО закликає Зеленського оприлюднити декларацію за 2018 рік

16:42, 01.04.2019
ЧЕСНО закликає Зеленського оприлюднити декларацію за 2018 рік

(Pyotr Sivkov \ TASS)

Громадський рух ЧЕСНО звертається до кандидата у Президенти Володимира Зеленського, який, за результатами попереднього підрахунку голосів, проходить у другий тур президентських перегонів, добровільно оприлюднити декларацію за 2018 рік.

 

Про це йдеться в заяві ЧЕСНО

 

"Відповідно до законодавства, кандидати у Президенти подавали до ЦВК декларації за 2017 рік, бо виборча кампанія стартувала 31.12.2018. Володимир Зеленський не зобов’язаний, згідно з чинним законодавством, подавати декларацію про доходи за 2018 рік, оскільки на даний момент не є посадовцем", - йдеться в повідомленні.

 

Саме тому Рух ЧЕСНО закликає кандидата сповідувати принципи прозорості та підзвітності, а також вирівняти умови з іншими кандидатами, які входять в трійку лідерів перегонів Петром Порошенком та Юлією Тимошенко, які напередодні оприлюднили свої декларації.

 

У ЧЕСНО переконані, що публічна відкритість кандидатів, прозора, чесна передвиборча кампанія та рівні умови сприятимуть більш виваженому та усвідомленому вибору українців.

 

За аналізом декларацій кандидатів у 2017 році Володимир Зеленський задекларував 31,3 млн грн грошових активів і доходів.

 

"Зауважимо, що Громадський рух ЧЕСНО вже закликав кандидатів у лютому оприлюднити свої декларації за 2018 рік, щоб продемонструвати свою прозорість", - йдеться у заяві. 

 

Напередодні Петро Порошенко вніс декларацію за 2018 рік. 

 

Прибуток Президента порівняно з 2017 роком, зріс ледь не в 100 разів. Гарант Конституції задекларував 1,56 мільярдів гривень доходів. На рекламу він витратив 122 мільйони, а за компослуги заплатив 481 тисяч гривень. Про це свідчить його декларація за 2018 рік.

 

У 2018 році Петро Порошенко вніс в декларацію 1,56 мільярдів доходів, нерухомості і земельних ділянок на 77,4 мільйонів і понад 100 компаній у власності.

 

Готівку Гарант Конституції зберігає в доларах, євро, гривні і фунтах стерлінгах. Доларів в нього - майже мільйон, євро - 11,4 тисячі, а гривень - 10,56 мільйонів. Фунтами Порошенко тримає 8 тисяч. Із предметів розкоші Порошенко задекларував годинник від Stefano Riccі та ювелірні вироби.

 

Оприлюднила свою декларацію за 2018 рік і Юлія  Тимошенко. Доходи кандидата на пост Президента виросли, а в її чоловіка з'явився новий бізнес. Чоловік Тимошенко окрім компаній "Геофорс" і "Леді Ю", задекларував корпоративні права та власність на компанію Prostor Ou. Весь бізнес Олександра Тимошенка зареєстрований в Естонії.

 

Водночас, дохід родини Тимошенко минулого року також збільшився. У 2018 році Юлія Тимошенко задекларувала 899,8 тисяч гривень доходу (на 37% більше, ніж у 2017), а її чоловік Олександр Тимошенко минулого року отримав 6,9 мільйонів (на 47% більше, ніж у 2017) гривень доходу.

 

Згідно із декларацією, Юлія Тимошенко досі не має власного нерухомого майна.

 

Тимошенко разом із чоловіком орендує у двоюрідної сестри Тетяни Шарапової житловий будинок площею 588 кв. м у селі Козин під Києвом. Також у Шарапової у Козині орендує дві земельні ділянки загальною площею 3362 м кв. Ще 2 744 м кв у Козині Тимошенко орендує у рідної тітки, Антоніни Ульяхіної.

 

Як повідомляла "УМ", комік Володимир Зеленський перемагає в першому турі виборів президента України. На другому місці - чинний президент України Петро Порошенко з 16%.