Лідерка «Батьківщини» стає непрохідною як Гриценко

08:02, 28.03.2019
Лідерка «Батьківщини» стає непрохідною як Гриценко

Опитування трьох відомих соціологічних компаній, які були оприлюднені протягом останнього тижня перед виборами, продемонстрували різку зміну в електоральних симпатіях українців. Соціологи фіксують однозначний вихід до другого туру пари Володимир Зеленський - Петро Порошенко. Причому відрив Порошенка від найближчої переслідувачки - Юлії Тимошенко - більш ніж переконливий.

За даними Київського міжнародного інституту соціології (опитування проводилось 14-22 березня) у Порошенка 17,1% підтримки серед тих, хто піде на вибори і визначився за кого голосувати. Юлію Тимошенко готові підтримати 12,5%. У Володимира Зеленського в опитуванні КМІС 32,1% підтримки. 


Центр Социс провів опитування у період з 20 по 25 березня. Його результати: Володимир Зеленський - 24,6%, Петро Порошенко - 14,8%, Юлія Тимошенко - 8,7%. Ці цифри - від тих хто точно, або скоріше за все візьме участь у голосуванні.

Згідно з дослідженням Центру Разумкова (21-26 березня) Петра Порошенка підтримують 22,1% серед тих, хто піде на вибори і визначився за кого голосувати.

Тимошенко має рейтинг 14,8%. І найцікавіше - Володимир Зеленський випереджає чинного президента лише на 2,7% - йому віддали перевагу 24,8% опитаних.

На четвертому і п'ятому місцях, за даними цих соціологічних служб, закріпилися Юрій Бойко та Анатолій Гриценко, у яких немає шансів втрутитись у боротьбу лідерів. Так, в опитуваннях КМІС, Центру Социс, Центру Разумкова Бойко має 10,4%, 7,9% та 10% відповідно. Рейтинг Гриценка: 6,9%, 6,4%, та 8,2%.

Втім, Тимошенко де факто також поза межами фіналу виборів. У цьому соціологи одностайні. Вона втратила статус “головної опозиціонерки” і поступилася цим місцем Володимиру Зеленському. Порошенко дедалі більше цементує довкола себе патріотичних виборців, мотивація брати участь у голосуванні в яких завжди є високою.

Схоже, це вже розуміють і в Росії. Симптоматичним є те, що лідер ЛДПР Жириновський зареєстрував законопроект про невизнання результатів виборів в Україні. А, як відомо, що в Кремлі на умі, те у Жириновського на язиці. Тимошенко, синхронно із Москвою, розуміючи свою поразку, також волає про те, що не визнаватиме результати волевиявлення українців, якщо вони її не влаштують.

Як би там не було, рейтинг Юлії Володимирівни котиться донизу, і це вже медичний факт, встановлений цілою низкою авторитетних соціологічних компаній.