Україна звернулась до ЄС через облаву ФСБ на кримських татар

13:41, 27.03.2019
Україна звернулась до ЄС через облаву ФСБ на кримських татар

(Фейсбук Антон Наумлюк)

Україна звернулася до Євросоюзу у зв’язку з обшуками у кримськотатарських активістів, які російська ФСБ проводить на окупованому півострові в середу.

 

Про це посол України в ЄС Микола Точицький повідомив у Twitter, пише УП

 

"У п'яту річницю ухвалення резолюції Генеральної асамблеї ООН щодо територіальної цілісності України російські окупанти здійснили найбільшу хвилю порушень прав людини у Криму: обшуки у 27 будинках кримських татар, щонайменше 10 затриманих", – зазначив він.

 

"Ми інформуємо європейських партнерів про жахливий наступ на права людини та вимагаємо рішучої реакції", – додав дипломат.

 

Після масових обшуків в анексованому Криму російські силовики затримали вже 17 кримських татар, повідомляє журналіст Антон Наумлюк у Facbeook.

 

 

Трьом із затриманих – Різі Ізетову, Аліму Керімову й Фархаду Базарову – інкримінують ч. 1 ст. 205.5 КК РФ – організація діяльності терористичної організації і участь у діяльності такої організації.

 

Решті 14-м інкримінують ч. 2 тієї ж статті - участь у терористичній організації.

 

Чотирьох кримськотатарських активістів не було вдома, коли співробітники ФСБ прийшли з обшуком: Едема Яячікова, Владлена Абдулкадирова, Османа Аріфмеметова і Ремзи Бекірова. Співробітники ФСБ шукають їх, обходячи кожен будинок у селищі.

 

У Бекірова обшук ще триває, у Аріфмеметова обшук провели за відсутності мешканців вдома.

 

Затриманих може бути більше, адже обшуків було 25, ще й затримали двох осіб, які просто прийшли підтримати своїх друзів.

 

За даними українського омбудсмена Людмили Денісової, станом на 11.25 до УФСБ забрали 16 кримських татар.

 

 

 

Як пише УП, глава окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов заявив, що підтримує дії російської ФСБ, МВС і Росгвардіі, які систематично проводять масові обшуки у кримських татар і закликав "боротися з екстремізмом" також і релігійних діячів, ЗМІ, громадські та освітні організації.

 

Аксьонов подякував російським силовикам "за професійну, системну роботу" і заявив, що будь-які розмови про репресії на півострові, - "брехня і демагогія, спроба надати справі політичне забарвлення".

 

За його словами, всі, хто не поважає закони РФ, може шукати собі місце для життя в будь-якій точці світу і в окупованому Криму "таким персонажам нічого, крім в'язниці, не світить".