Путін їде в Крим на п'ятиріччя анексії

20:26, 17.03.2019
Путін їде в Крим на п'ятиріччя анексії

Президент Росії Володимир Путін

18 березня президент РФ Володимир Путін планує відвідати анексовані Крим і Севастополь, де візьме участь у церемонії введення в експлуатацію двох ТЕС.

Про це повідомляє російський ТАСС з посиланням на прес-службу Кремля.

У Криму Путін планує ввести в експлуатацію Балаклавську та Таврійську ТЕС.

А також провести зустріч з представниками громадськості Криму і Севастополя та візяти участь в урочистостях, "присвячених святкуванню п'ятої річниці загальнокримського референдуму 2014 року і возз'єднання Криму з Росією".

Нагадаємо, 18 березня 2014 року президент Росії Володимир Путін оголосив про "приєднання" Криму до РФ. Після так званого "референдуму" про статус півострова, який пройшов 16 березня 2014 року.

Ні Україна, ні ЄС чи США не визнали результати голосування на "референдумі". Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Й ввели низку економічних санкцій щодо компаній та посадовців з Росії, причетних до анексії.

Будівництво "Таврійської" та "Балаклавської" ТЕС здійснювала компанія "Тєхнопромекспорт" російської державної корпорації "Ростєх". У 2018 р. на обох станціях було зафіксовано аварії.

За підрахунками економічного видання Bloomberg, через п’ять років після анексії Криму Росія зазнала збитків на понад 150 мільярдів доларів і продовжує втрачати кошти. Аналітики кажуть, окрім накладених санкцій, Росія витрачає шалені кошти на інтеграцію Криму до свого складу, будуючи там дорогі електростанції й мости.