Поради від Супрун: Як запобігти сечокам’яній хворобі

14:03, 15.03.2019
Поради від Супрун: Як запобігти сечокам’яній хворобі

На сечокам’яну хворобу хворіє близько 12% населення світу. Високі ризики потрапити в число цих людей мають ті, хто не піклується про здоров’я своїх нирок.

 

Про це повідомляє в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун у Facebook.

 

"Якщо ви коли-небудь мали камені в нирках – скоріш за все ви не забудете про це ніколи. Зокрема гострий та нестерпний біль, що супроводжується низкою проблем із сечовипусканням роблять цей досвід незабутнім", – пише Супрун.

 

За її словами, кальцій та оксалати (щавлева кислота) чи фосфати, або сечова кислота можуть кристалізуватись в нирках, якщо їх концентрація в крові велика. З часом ці кристали збільшуються та буквально формують "камені". 

 

"Якщо вони невеликого розміру – камені можуть пройти й самостійно, не викликають симптомів та не потребують спеціального лікування. Проблеми виникають, коли камені збільшуються в розмірі та блокують потік сечі. Вони можуть потрапити в будь-яку точку сечової системи – нирки, сечоводи (вузькі трубки, що з’єднують кожну нирку з сечовим міхуром), сечовий міхур або уретру", – додала чиновниця.

 

Також Супрун каже, що окрім болю і проблем із сечовипусканням, ниркові камені також можуть викликати кровотечу та пошкодження нирок, підвищують ризик інфекції сечовивідних шляхів і навіть пов’язані з серцево-судинними хворобами.

 

"Симптоми зазвичай виникають, якщо камінь застряє у нирці, починає рухатися вниз по сечоводу або викликає інфекцію. Увесь цей процес найчастіше супроводжується сильним болем", – пише вона.

 

Симптоми, які виникають: 

гострий біль в попереку, який може відчуватися і в паху

зміни кольору сечі або кров у сечі


бажання сечовипускання виникає частіше, ніж зазвичай


незначна кількість сечі під час сечовипускання


нудота та блювання з підвищенням температури


Якщо ви маєте схожі симптоми, Уляна Супрун радить, не відкладати візит до лікаря та не займатися самолікуванням.

 

 

 

За словами медика, ризики мати камені в нирках підвищуються, якщо ви:

Маєте сімейну чи особисту історію сечокам’яної хвороби – камені були у близького родича з вашої сім’ї або ви також мали цю проблему.


П’єте мало води. Ризик утворення каменів в нирках майже вдвічі вищий серед людей, які не вживають достатньої кількості води на добу. Їх нирки постійно відкачують воду назад в кров, і виводять дуже концентровану сечу. 

Погано харчуєтесь. Зокрема споживаєте занадто багато білка тваринного походження, солі та цукру.


Для більшості здорових людей конкретні продукти та напої навряд чи можуть викликати камені в нирках. Звісно, якщо їх не споживати понад норму.


Маєте хвороби органів травлення чи операції, пов’язані з ними. Вони можуть викликати зміни в процесі травлення, які впливають на абсорбцію кальцію і води. Це в свою чергу підвищує рівень речовин, що утворюють камені.


Курите. Сигарети є однією із причин зменшення кровотоку в усьому тілі, в тому числі і в нирках. Що менше крові надходить до нирок, то вони гірше працюють.


Ризики зростають, якщо ви хворієте на діабет 2 типу, маєте хронічну діарею чи надмірну вагу.


Супрун також нагадала, що допоможе зберегти здоров’я нирок:

Пийте воду


Менше солі й цукру, більше овочів та фруктів 

Їжте лимони


Відмовтесь від куріння


Займайтеся спортом


Керівниця МОЗ наголошує на важливості профілактики. "Якщо не вживати заходів профілактики, камені в нирках можуть з’явитись знову через певний час", – резюмувала Уляна Супрун.