Володимир Гриняк, якого підозрюють у розгоні Майдану, досі працює в Нацгвардії

12:41, 13.03.2019
Володимир Гриняк, якого підозрюють у розгоні Майдану, досі працює в Нацгвардії

(ФОТО СЛІДСТВО.ІНФО)

Колишній керівник департаменту громадської безпеки МВС Володимир Гриняк, якого судять у Шевченківському райсуді Києва за звинуваченням у розгоні Майдану у 2014, наразі обіймає керівну посаду у Нацгвардії.

 

Про це йдеться у розслідуванні "Слідство.Інфо".

 

Зазначається, що Гриняк стверджує, що справа проти нього повністю сфальсифікована, але за даними журналістів і слідства саме він керував дії беркутівців та інших силовиків на мітингах і акціях протесту.

 

"Гриняка обвинувачують у співучасті в організації умисного вбивства учасників Євромайдану, перешкоджанні мітингам і ще низці злочинів. За версією слідчих, саме він координував силовиків під час кривавих зіткнень 18 лютого 2014 року", - йдеться у публікації.

 

При цьому автори додають, що після Майдану Гриняка не звільнили, а підвищили та ще й призначили на керівну посаду в Нацгвардії.

 

Повідомляється, що журналісти Слідства.Інфо проаналізували відеозаписи подій 18 лютого і на кількох відео вони помітили людину, схожу на Володимира Гриняка, який стоїть поряд із заступником начальника київської міліції Петром Федчуком, який після Революції Гідності втік до Росії.

 

 

 

Зазначається, що на певному кадрі Гриняк по рації дає вказівки підлеглим, після чого почався наступ силовиків.

 

"Аналізуючи відеозаписи, відзняті в першій половині дня 18 лютого, журналісти впізнали генерала Гриняка щонайменше в п’яти різних місцях в урядовому кварталі поряд із силовиками", - йдеться у розслідуванні.

 

Автори додають, що на окремому кадрі він тримає в руці предмет, схожий на зброю і біжить Кріпосним провулком за вантажівкою, за кермом якої сидить майданівець.

 

 

Повідомляється, що наприкінці 2016 року Гриняку оголосили підозру, але суд відмовився взяти його під варту й відсторонити від посади.

 

Сам Гриняк стверджує, що він і його родина стояла на Майдані, за що його нібито відсторонив тодішній очільник МВС Захарченко.

 

"Утім, навряд чи це правда. У розпорядженні журналістів Слідства.Інфо є копія доручення від 18 лютого, яким Гриняка призначили керівником зведеного загону МВС", - наголошують автори публікації.

 

 

Також зазначається, що журналісти Слідства.Інфо отримали від власних джерел список телефонних з’єднань Гриняка за 18 лютого і дізналися, що серед більш ніж сотні телефонних з’єднань, приблизно чверть — з тодішнім заступником міністра внутрішніх справ Віктором Ратушняком, який після Майдану втік з України, решта — здебільшого з колегами по громадській безпеці МВС.

 

Сам Гриняк не захотів пояснювати, про що розмовляв тоді із заступником міністра, коротко відповівши: "про любов".

 

Повідомляється, що у травні 2018 року справу Гриняка передали до суду. Але більш ніж за півроку судді так і не змогли почати розгляд по суті.

 

За даними видання, підтримати обвинуваченого генерала періодично приходять групи чоловіків, які представляються учасниками Самооборони Майдану і всіляко перешкоджають спілкуванню журналістів з обвинуваченним.

 

Сам генерал запевняє, що під час Революції Гідності допомагав Майдану, зокрема повідомляв секретну інформацію про плани силовиків і тодішнього керівництва МВС. Але, як стверджує адвокатка Євгенія Закревська, яка представляє сторону євромайданівців, жодних підтверджень цьому немає.