24 українських моряків, захоплених Росією, в ООН визнали військовополоненими

12:06, 13.03.2019
24 українських моряків, захоплених Росією, в ООН визнали військовополоненими

(фото hromadske)

24 українських військових моряків, яких російські силовики захопили в листопаді 2018 року в Чорному морі, можна вважати військовополоненими.

 

Про це йдеться в опублікованій Управлінням верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) доповіді про ситуацію в Україні за період 16 листопада 2018 року – 15 лютого 2019 року, пише Новинарня.

 

“Членів екіпажів українських суден, затриманих 25 листопада 2018 року владою Російської Федерації в Керченській протоці, можна вважати військовополоненими і такими, що перебувають під захистом відповідно до Третьої Женевської конвенції”, – сказано в доповіді.

 

В управлінні також зазначили, що Росія, яка окупувала Крим, досі не надала УВКПЛ доступу на півострів відповідно до резолюцій Генеральної Асамблеї ООН, зокрема щодо територіальної цілісності України.

 

“УВКПЛ і надалі здійснює спостереження за ситуацією з правами людини на півострові з материкової частини України. Російська Федерація, усупереч міжнародному гуманітарному праву, яке використовують щодо держави-окупанта, продовжує застосовувати свої закони, результатом чого є тяжкі порушення прав людини, які непропорційно сильно впливають на кримських татар”, – зазначили представники ООН.

 

23-25 листопада корабельна група Військово-Морських сил ЗС України у складі двох нових малих броньованих артилерійських катерів (МБАКів) “Бердянськ” і “Нікополь” та рейдового буксира “Яни Капу” здійснювала плановий перехід з Одеси до Азовського моря, де в Бердянську й Маріуполі створюється українська військово-морська база.

 

Про намір здійснювати перехід заздалегідь було поінформовано російську сторону відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

 

Проте, всупереч Конвенції ООН з морського права та Договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, прикордонні кораблі РФ – катери типу “Соболь”, пскр “Дон”, катери типу “Мангуст”, мпк “Суздалец” – здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України”.

 

Приблизно о 8:30 ранку 25 листопада ПСКР “Дон” двічі таранив буксир “Яни Капу”, пошкодивши йому один із двох головних двигунів. Унаслідок навалу інший російський прикордонний корабель, “Ізумруд”, отримав пробоїну й почав боротися за живучість. Було пошкоджено також “Дон”.

 

Надалі вісім суден РФ тримали український ордер у Керченській протоці на підході до Кримського мосту. Росіяни перегородили фарватер під мостом старим суховантажем і попередили про застосування зброї та спецназу.

 

Близько 20-ї години, коли конвой уже повертався до Одеси, у нейтральних водах росіяни відкрили вогонь на ураження по українських суднах і захопили моряків у полон. Вогонь вівся зокрема з артустановок і ракетами з вертольотів.

 

За інформацією ВМСУ, шість українських моряків отримали поранення, з них двоє – важкі.

 

Росія визнала факт нападу на українські кораблі, які нібито “порушили державний кордон РФ” та “здійснювали небезпечні маневри”. Це перший факт офіційного визнання військової агресії Росії проти України з початку війни 2014 року.

 

Нагадаємо, окупанти в Криму заарештували всіх полонених моряків, захоплених в Азовському морі 25 листопада. При цьому ФСБ показала, як полонені моряки відповідають на допит - з синцями та читаючи з листочка.