Міністр МВС звинувачує штаби БПП у підкупі виборців на Київщині

10:21, 12.03.2019
Міністр МВС звинувачує штаби БПП у підкупі виборців на Київщині

Арсен Аваков (фото: "Ліга")

Голова МВС України Арсен Аваков стверджує, що штаб провладного кандидата за допомогою адмінресурсу і за кошти бюджетної програми нібито намагається купити голоси пенсіонерів Києва та Київської області.
 
Про це він розповів в ефірі "Свободи слова" на ICTV, передає "Інтерфакс-Україна".
 
"Я приведу приклад однієї кримінальної справи, яка розслідується в Василькові Київської області. Мова йде про підкуп голосів ... Один зі штабів провладної команди наймає агітаторів, ті вибирають сто осіб, як правило, найбідніших, йдуть до них в квартири і запитують, чи готові вони підтримати кандидата і, якщо так, то пропонують допомогу. Зі ста осіб 30 говорить "так, ми готові". Цих людей записують, йдуть до райради або соцзабез зі списком і кажуть керівнику райради, меру виділити цим людям по тисячі гривень. Використовуючи кошти програми "Турбота", закладеної в бюджеті", - заявив міністр.
 
За словами Авакова, після того, як адмінресурс був задіяний і гроші пенсіонеру були виплачені, надходить дзвінок зі штабу, той хто дзвонить цікавиться, чи отримала гроші людина. Як заявляє Аваков, на ствердну відповідь той, хто телефонує, просить стримати слово і при підтримці кандидата.
 
Глава МВС стверджує, що такі випадки мали місце в Київській області, Києві, Одесі та області і в Харківській області.
 
Говорячи про конкретне кримінальне провадження по ситуації в Василькові, міністр уточнив, що слідче управління нацполіціі направляє повістки 2 тисячам осіб, які опинилися всередині даної схеми в якості покупця, того, кого купують, або посередника.
 
Відповідаючи на питання про те, яка кількість кандидатів в президенти займається подібного роду виборчими сітками, міністр сказав: 
 
"У нас всього є звернення по чотирьом кандидатам. ДБР веде перевірку по Тимошенко, я в даному випадку сказав про те, що направлено в сторону команди Порошенка, у нас є звернення по Таруті і Гриценку - по одному".
 
При цьому Аваков звернув увагу на те, що наявність звернення ще не означає, що дійсно має місце злочин.
 
Нагадаємо, раніше СБУ та ДБР викрили піраміду підкупу голосів "Батьківщиною" Юлії Тимошенко по всій Україні, а зокрема на Київщині Тимошенко платила по 30 грн на годину за присутність на її виступах.