Епіфаній зустрівся з Святославом: В Софіївському соборі скасували богослужіння

09:06, 09.03.2019
Епіфаній зустрівся з Святославом: В Софіївському соборі скасували богослужіння

Софійський собор у Києві найближчим часом буде недоступний для богослужінь через реставраційні роботи.

 

Про це повідомляє прес-служба Української греко-католицької церкви.

 

У четвер, 7 березня, відбулася зустріч глави УГКЦ блаженнішого Святослава з предстоятелем ПЦУ Епіфанієм, під час якої стало відомо, що Софійський собор тимчасово закритий для богослужінь.

 

"У зв'язку з цим ми змушені констатувати, що богослужіння в нашій церкві 7 квітня 2019 року в соборі Святої Софії в Києві не відбудеться", - йдеться в повідомленні.

 

Блаженніший Святослав, наголосив, що цей храм є спільним домом.

 

"Бажаючи молитися у цьому храмі, ми хотіли засвідчити нашу церковну спорідненість з нашими православними братами. Цей рух є рухом до наших джерел, до зростання у благодаті Володимирового Хрещення, до відновлення єдності колись єдиної, а нині ще поділеної Київської Церкви", - зазначив Святослав. 

 

Предстоятелі українських Церков підтвердили незмінне прагнення обох сторін до порозуміння. Блаженніший Святослав наголосив на тому, що дорожньою картою такого зближення є дослідження спільного коріння, міжцерковне примирення та зцілення історичної пам’яті.

 

"Було зазначено, що наші Церкви є щойно на початку цього спільного шляху. Ми спільно будемо працювати для того, щоби, за словами Патріарха Йосифа Сліпого, побачити воістину оновлений собор Святої Софії у Києві", - підкреслив Святослав.

 

"Допоки цієї єдності ще немає, жодна із Церков-спадкоємниць цієї Церкви не може одноосібно посідати старовинний собор Премудрості Божої, Софії Київської. Він має радше бути місце зустрічі нащадків софійної Київської Церкви, бути нагадуванням, закликом, будителем і надією на наше поєднання в Христі", - йдеться щодо цього у посланні Блаженнішого Святослава. 

 

У Міністерстві культури України повідомили, що реставрація собору розпочнеться 18 березня. 

 

Нагадаємо, глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав наприкінці богослужіння у неділю 17 лютого, анонсував проведення Божественної літургії у Софійському соборі в Києві з нагоди свята Благовіщення.
 
 
Однак патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет закликав главу УГКЦ Блаженнішого Святослава відмовитись від проведення прощі та звершення Божественної Літургії у соборі Святої Софії.
 
 
У свою чергу митрополит Епіфаній надіслав лист главі УГКЦ Блаженнійшому Святославу з пропозицією зустрітися з приводу літургії УГКЦ у Святій Софії.