Уляна Супрун назвала 8 березня «принизливим» і відмовилась від привітань

17:01, 08.03.2019
Уляна Супрун назвала 8 березня «принизливим» і відмовилась від привітань

Уляна Супрун не приймає привітань з 8 березня (фото: "Новое время")

В.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун вважає святкування 8 Березня "радянською принизливою традицією" і розповіла, що не приймає привітань у цей день. 
 
Про це вона написала у Facebook.
 
"У цивілізованих країнах жінки голосують, навчаються та працюють так само, як і чоловіки. Але боротьба за права жінок - це все ще величезне поле роботи. І дарування букетів та цукерок або ж підкреслене виявлення особливої уваги та турботи 8-го березня з цим не допомагає. Бо це лише відкидає назад всі успіхи, які довелося досягти під час багаторічної боротьби за гендерну рівність", - написала Уляна Супрун.
 
За її словами, проблеми з рівною оплатою праці між чоловіками і жінками, а також проблема "скляної стелі" для жінок у їх кар'єрах є актуальними й у наш час. 
 
"Все ще стаємо свідками сексизму в інформаційному просторі. Коли об’єктивація не зникає з реклами, а жінки, що є, наприклад, публічними особами, цікавлять медіа спочатку своєю зачіскою, взуттям чи одягом, і лише потім результатами роботи", - пояснила очільниця МОЗу.
 

За словами Уляни Супрун, досі пір багато хто бачить роль жінки перш за все у виконанні домашніх обов'язків і догляді за дітьми. Водночас жінки стають жертвами насильства в сім'ї, про яке навіть бояться говорити.
 
В.о. міністра також поскаржилася, що неодноразово стикалася з сексизмом на своїй роботі: "Дивують запитання - "як ви, така тендітна жінка, все це витримуєте?!" Наче в чоловіків є секретна зброя проти атак невільних радикалів чи вроджена здатність "витримувати" більше ніж жінки".
 
Також Уляна Супрун зазначила, що 8 березня є державним вихідним у країнах, де права жінок порушуються найчастіше, і "де активно намагалися (або досі намагаються) побудувати комунізм".
 
"Не лінуйтеся боротися за права жінок і не ігнорувати несправедливість щодня. Тоді потреба в радянській принизливій традиції "дня жінки" відпаде сама собою", - підсумувала вона.
 
Як повідомляла "УМ", у Києві ледь не побилися учасники маршів за і проти фемінізму, трьох людей затримала поліція.