Сербія вмовляє Варфоломія скасувати Томос для Православної церкви України

18:21, 28.02.2019
Сербія вмовляє Варфоломія скасувати Томос для Православної церкви України

Собор Св. Савви в Белграді (фото: Вікіпедія)

Союзна з РПЦ Православна церква Сербії відмовляється визнавати канонічну Православну церкву України і, більше того, закликає Константинопольського патріарха Варфоломія "переглянути прийняті ним рішення".
 
Про це йдеться заяві бюро друку і масової інформації Сербської православної церкви, яка була написана в дусі московської пропаганди.
 
Коментуючи створення незалежної Автокефальної церкви в Україні, в сербській церкві заявили, що єдиною церквою, яку вони визнають, є УПЦ Московського патріархату на чолі з митрополитом Онуфрієм.
 
А саме створення незалежної від Москви Української церкви в церкві Сербії назвали "вторгненням Константинопольського патріархату на територію Російської церкви".
 
Як відомо, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській церкві, а 15 грудня 2018 року відбувся Об'єднавчий собор, що створив Об'єднану церкву України і обрав її главу - Епіфанія.
 
Тим часом у Москві стурбувалися тим, що в Україні буде незалежна від Росії канонічна церква, тому РПЦ розірвала відносини з Вселенським партіархатом. Церква Росії наполягає на своїх правах в Україні і називає себе "канонічною", а Кремль погрожує захищати православних в Україні, як захищає російськомовних.
 
Зауважимо, раніше Вселенський патріарх Варфоломій жартом відповів на звинувачення РПЦ про хабаря за надання Україні Томосу про автокефалію.
 
Президент України Петро Порошенко запропонував РПЦ показати свій Томос про автокефалію, а третій президент України Віктор Ющенко пояснив пропагандистам Москви, що РПЦ 400 років живе без Томосу.