НСТУ визнає себе винною за ситуацію з "Євробаченням"

14:09, 28.02.2019
НСТУ визнає себе винною за ситуацію з "Євробаченням"

Національна суспільна телерадіокомпанія України визнає себе винною за ситуацію з "Євробаченням".

 

Про це заявив голова правління Суспільного мовника Зураб Аласанія.

 

"Ми беремо на себе провину за ситуацію з "Євробаченням" і хочемо суспільного діалогу. Також ми наразі не збираємось розривати контракт з СТБ. Ми готові прийняти ще одну порцію хейту під час травневої трансляції через те, що під час трансляції "Євробачення" буде виступ Росії, хоча НСТУ не має права втручатись в саму трансляцію", – наголосив Зураб Аласанія.

 

Він додав також, що, якщо представник Росії переможе на "Євробаченні-2019", Україна не братиме участі у наступному змаганні.

 

Як повідомляла УМ, Національна суспільна телерадіокомпанія України відмовилась від участі в Міжнародному пісенному конкурсі Євробачення-2019.

 

Раніше Кабінет міністрів доручив Держкомтелерадіо разом з НСТУ удосконалити правила відбору на Євробачення. Відповідний проект урядового рішення, який вніс віце-прем'єр В'ячеслав Кириленко, підтримали на засіданні 27 лютого. Відзначається, що правила мусять змінити "з урахуванням обставин, які викликали широкий суспільний резонанс під час відбору представника України для участі у Євробаченні у 2019 році".

 

Як повідомляла УМ, 23 лютого MARUV перемогла у фіналі національного відбору "Євробачення-2019" у Києві та мала представляти Україну на пісенному конкурсі в Ізраїлі. Однак згодом стало відомо, що у співачки заплановано сольні концерти в Москві та Санкт-Петербурзі. Це спричинило шквал питань щодо того, чи може співачка їхати на конкурс.

 

Зранку 25 лютого 2019 року співачка MARUV заявила про тиск на неї з боку Національної телекомпанії України. Ніби-то її нібито намагаються змусити відмовитися від участі в конкурсі. Таке написала на сторінці у Facebook. Вона також заявила про готовність відмовитися від виступів в Росії.

 

Однак мовник все ж вирішив не укладати із MARUV договір. Наголошують: за правилами "Євробачення", учасник повинен "забезпечити неполітичний характер". А ситуація, яка склалася навколо Нацвідбору цього року, має ознаки політизації.

 

"Суспільний резонанс, спроби тиску з боку політичних сил, втручання в дискусію культурних діячів та інформаційних структур країни-агресора фактично спричинили політизацію результатів національного відбору", - йдеться у повідомленні Суспільного. 

 

Після цього НСТУ почала переговори з іншими учасниками відбору. Freedom Jazz та Kazka відмовилися представляти Україну на конкурсі.