Європейська мовна спілка відреагувала на рішення України не їхати на Євробачення-2019

10:18, 28.02.2019
Європейська мовна спілка відреагувала на рішення України не їхати на Євробачення-2019

Європейська мовна спілка відреагувала на рішення України відмовитись цього року від участі у Євробаченні. Там сподіваються побачити представника України у наступному році.

 

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій на офіційному сайті Євробачення.

 

"Із сумом Європейська мовна спілка (EBU) може підтвердити, що Національна суспільна телекомпанія України поінформувала EBU, що після подальших обговорень вони ухвалили важке рішення не брати участі у конкурсі Євробачення 2019 року", – йдеться в повідомленні.

 

Зазначається, що з цього питання будуть подальші обговорення з українською стороною, "але ми сподіваємося побачити їх знову в 2020 році".

 

Як повідомляла УМ, Національна суспільна телерадіокомпанія України відмовилась від участі в Міжнародному пісенному конкурсі Євробачення-2019.

 

Раніше Кабінет міністрів доручив Держкомтелерадіо разом з НСТУ удосконалити правила відбору на Євробачення. Відповідний проект урядового рішення, який вніс віце-прем'єр В'ячеслав Кириленко, підтримали на засіданні 27 лютого. Відзначається, що правила мусять змінити "з урахуванням обставин, які викликали широкий суспільний резонанс під час відбору представника України для участі у Євробаченні у 2019 році".

 

Як повідомляла УМ, 23 лютого MARUV перемогла у фіналі національного відбору "Євробачення-2019" у Києві та мала представляти Україну на пісенному конкурсі в Ізраїлі. Однак згодом стало відомо, що у співачки заплановано сольні концерти в Москві та Санкт-Петербурзі. Це спричинило шквал питань щодо того, чи може співачка їхати на конкурс.

 

Зранку 25 лютого 2019 року співачка MARUV заявила про тиск на неї з боку Національної телекомпанії України. Ніби-то її нібито намагаються змусити відмовитися від участі в конкурсі. Таке написала на сторінці у Facebook. Вона також заявила про готовність відмовитися від виступів в Росії.

 

Однак мовник все ж вирішив не укладати із MARUV договір. Наголошують: за правилами "Євробачення", учасник повинен "забезпечити неполітичний характер". А ситуація, яка склалася навколо Нацвідбору цього року, має ознаки політизації.

 

"Суспільний резонанс, спроби тиску з боку політичних сил, втручання в дискусію культурних діячів та інформаційних структур країни-агресора фактично спричинили політизацію результатів національного відбору", - йдеться у повідомленні Суспільного. 

 

 

Після цього НСТУ почала переговори з іншими учасниками відбору. Freedom Jazz та Kazka відмовилися представляти Україну на конкурсі.