Володмир Замана в суді назвав вручену йому підозру «галіматьєю»

16:10, 25.02.2019
Володмир Замана в суді назвав вручену йому підозру «галіматьєю»

Володимир Замана в суді (фото: pravda.com.ua)

Печерський районний суд Києва оголосив перерву в засіданні, на якому мають обрати запобіжний захід підозрюваному в державній зраді колишньому начальнику Генерального штабу Володимиру Замані.
 
Суддя задовольнив клопотання сторони захисту, який просив дати час для ознайомлення з текстом підозри та матеріалами справи, передає "Українська правда".
Поновитися засідання має о 19-тій годині.
 
Сам Замана, відповідаючи на запитання судді стосовно підозри зазначив:
 
"Мені її вручали, але я вирішив, що це нижче мого достоїнства читати цю галіматью".
 
Він підтвердив, що прибув до суду в супроводі правоохоронців, та що вранці в нього був проведений обшук.
 
Як повідомляла "УМ", колишній начальник Генерального штабу Володимир Замана отримав підозру в державній зраді. Йому зокрема закидають зменшення особового складу боєздатних військовослужбовців та розформування військових частин. Його дії нібито позбавили державу протиповітряної оборони.
 
Як відомо, Володимир Замана обіймав посаду керівника Генерального штабу Збройних Сил з лютого 2012 року по 19 лютого 2014 року. 19 лютого він був звільнений екс-президентом Віктором Януковичем і призначений заступником секретаря РНБО.
 
Янукович звільнив Заману, за неофіційною інформацією, через те, що той відмовився дати наказ на висунення на Київ десантної дивізії з Дніпропетровська.
 
Однак через кілька днів Володимир Замана подав у відставку. За його словами, він написав рапорт у зв'язку з політичною ситуацією.
 
Володимир Замана свідчив також у справі про державну зраду Віктора Януковича. Він говорив, що перші повідомлення про загострення ситуації у Криму почали надходити ву січні 2014 року. Замана стверджував, що розмовляв з цього приводу з Олександром Турчиновим, але тогочасне керівництво нібито вирішило не відповідати на агресію.
 
Олександр Турчинов назвав ці свідчення брехнею.
 
12 травня в.о. президента України Олександр Турчинов скасував указ Віктора Януковича про призначення Володимира Замани заступником секретаря РНБО, а 22 липня президент Петро Порошенко звільнив його з військової служби.