У Білорусі спалахнув скандал через продаж соди і «Массандри» з окупованого Криму (фото)

15:57, 13.02.2019
У Білорусі спалахнув скандал через продаж соди і «Массандри» з окупованого Криму (фото)

З окупованим Кримом співпрацює білоруський склозавод "Неман" (фото: "Єврорадіо")

На полицях торгових мереж "Євроопт" і Bigzz у республіці Білорусь продають харчову соду виробництва анексованого "Кримського содового заводу", а також вино "Массандра" - незважаючи на заборону уряду України на співпрацю з підприємствами окупованого Криму і загрозу економічних санкцій.
 
Про це пише білоруське "Єврорадіо".
 
Як відзначається, на товарі немає даних про те, хто поставляє товар до Білорусі, але на заводі в Криму підтверджують, що співпрацюють з білоруською стороною, але з якою саме фірмою, не говорять.
 
"Ми поставляємо не тільки харчову соду в Білорусь. Поставляємо також кальциновану, яку використовують у виробництві скла. Співпраця йде ще з радянських часів. Я не можу назвати наших партнерів, бо це комерційна таємниця", - заявила провідний спеціаліст із зовнішніх економічних зв'язків "Кримського содового заводу" Венера Заварзіна.
 
Проте журналісти дізналися, що з окупованим Кримом співпрацює білоруський склозавод "Неман".
 
 
"Ми працюємо з Кримом. Працюємо, але не так, як би хотілося. Ми постачаємо туди нашу склопродукцію", - розповіла заступник директора по реалізації продукції "Неману" Діана Тарашкевич.
 
Повідомляється, що працівники супермаркетів у Мінську, до яких звернулися журналісти, не змогли відповісти, хто поставляє харчову соду з окупованого Криму в Білорусь.
 
Зокрема, в Новополоцькому магазині "Євроопт" вдалося дізнатися про те, що там не в курсі, що "Крим це не частина Росії".
 
На твердження про те, що Білорусь не визнає Крим частиною території Росії, в торговій мережі відповіли, що "будуть шукати документи".
 
Журналісти стверджують, що постачальником харчової соди до великих гіпермаркетів Білорусі виявилася "СМТБ ГРУП", але про організацію відомо лише те, що вона зареєстрована в липні 2016 року.
 
 
В організації підтвердили, що "є постачальниками" товарів з Криму, але на слова про те, що торгівля з окупованим Кримом може стати причиною санкцій з боку України відповіли, що це "політичне" питання, відповідати на яке потрібно через запит.
 
"У вас питання, на яке ви хочете політичну відповідь, направляйте офіційний запит ... Це не політика, що Білорусь Крим не визнала? Вся держава приймає платежі, а ви мені таке питання задаєте", - відповіли в "СМТБ ГРУП".
 
У той же час у державному митному комітеті Білорусі не відповіли, які торгові відносини у країни з анексованим Кримом.
 
Повідомляється, що митникам потрібен додатковий час на підготовку офіційної відповіді.
 
Як повідомляла "УМ", найбільше і найвідоміше видавництво дитячої літератури у Великій Британії друкує атласи з "оспорюваним" Кримом.