Китайці в усьому світі зустрічають рік Жовтої Свині. Найдивніші традиції

08:54, 05.02.2019
Китайці в усьому світі зустрічають рік Жовтої Свині. Найдивніші традиції

Вітаємо з роком Жовтої Свині

Саме відсьогодні - за східним календарем почався рік Свині. І хто-хто, а китайці вміють гучно й довго святкувати. В давнину гулянки з масовими карнавалами не зупинялися цілий місяць.

 

Але сьогодні, щоб економіка країни не стала, нестримно веселитися громадянам дозволяють удвічі менше. Цьогоріч на все про все матимуть 15 днів.

 

Святкування не обходиться без традиційних обрядів. Так, напередодні Нового року кожна порядна китайська родина обов’язково прибирає оселю. Так само, як і наші господині. Але сміття починають змітати від порогу і до середини оселі. Щоб не ненароком не вимести удачу з хати.

 

Саме сьогодні - у перший день Нового року - розкурюють пахощі в оселях, а надворі запускають феєрверки та петарди. І не задля розваги, а з цілком практичною метою. Гучні звуки та сильні запахи мають відлякати голодних злих духів. Ті, за легендою, можуть підчистити усі запаси зерна, зжерти худобу, а в деяких випадках – навіть дорослих і дітей.

 

Особливо завбачливі господарі залишають при вході до будинків трохи харчів. Щоб задобрити злих духів.

 

А збираючись у гості, неодмінно треба взяти із собою пару мандаринок. Їх - саме дві - необхідно подарувати господарям. Чому так? Бо фраза «пара мандаринів» звучить дуже схоже на слово «золото». Отже, обіцяє хазяїну достаток.