ЦПК вимагає відкрити справу проти Тимошенко щодо винайму лобі із США

08:23, 01.02.2019
ЦПК вимагає відкрити справу проти Тимошенко щодо винайму лобі із США

У грудні 2018 року Юлія Тимошенко відвідувала США, де, очевидно, й скористалася послугами лобістів, вважають у ЦПК (фото: facebook.com)

Солом’янський суд Києва відмовив у скаргах Центру протидії корупції на бездіяльність антикорупційних органів, які відмовилися розпочати розслідування за фактами незаконного збагачення народної депутатки та кандидатки у президенти Юлії Тимошенко.
 
Про це йдеться в повідомленні ЦПК.
 
Як відомо, наприкінці 2018 року ЦПК надіслав заяви до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) та Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) з відповідними копіями документів, що свідчать про приховані витрати Юлії Тимошенко на послуги американських лобістів.
 
У ЦПК додали, що антикорупційні органи мали протягом 24 годин внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості та розпочати розслідування, що досі не зробили. Це стало причиною звернення організації до суду.
 
"Однак Солом’янський районний суд Києва відмовився брати на себе відповідальність і виконувати вимоги закону", - зазначили в організації.
 
Як повідомляється, суддя Максим Вишняк 28 грудня 2018 року відмовив у задоволенні скарги до САП. Активісти наголосили, що в рішенні суддя зазначив про те, що заява не містить ознак злочину, проте взагалі не проаналізував факти, наведені в заяві.
 
Інша суддя Олена Букіна, яка розглядала скаргу ЦПК до НАБУ, 29 грудня 2018 року, вирішила перенести засідання у зв’язку з неявкою представників НАБУ.
 
Зазначається, що, посилаючись на значну завантаженість суду, суддя Букіна призначила засідання аж 14 лютого 2019, що підтверджує аудіозапис засідання. Утім провела засідання 14 січня, відмовивши в задоволенні скарги через начебто неявку представників ЦПК.
 
"Будь-який політик тим більше кандидат у Президенти повинен відповідати за свої вчинки. Наведених у наших заявах фактів більш ніж достатньо, щоб почати розслідування щодо можливого незаконного збагачення Юлії Тимошенко. Однак ані антикорупційні органи, ані суди не хочуть брати на себе відповідальність", - сказав голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.
 
Як пише ЦПК, згідно з публікаціями українських та іноземних ЗМІ, американська фірма Two Paths LLС у лютому 2018 року найняла піар-компанію Avenue Strategies Global LLC представляти інтереси Юлії Тимошенко.
 
Усього йшлося про виплату 390 тисяч доларів у 2018 році піарнику, який також обслуговував президента США Дональда Трампа.
 
Прізвище Тимошенко, як особи, якій надають лобісьські послуги, безпосередньо згадується в офіційній звітності піар-компанії, поданій до Департаменту юстиції США.
 
У деклараціях депутатки немає статків, що відповідають витратам у 390 тисяч доларів. Відтак незрозуміле походження грошей на послуги американських лобістів може свідчити про незаконне збагачення Тимошенко, підозрюють у ЦПК.
 
"Компанія Two Paths LLС могла сплачувати за лобістів для Тимошенко, щоб приховати масштабні витрати на такі послуги. Згідно з законами штату Делавер (США), у якому зареєстрована фірма, офшорні компанії можуть не вказувати своїх реальних власників. Окрім того, відомості Департаменту юстиції США підтверджують, що інша американська компанія Innovative Technology and Business Consulting, найняла американських лобістів The Livingstone Group LLC для організації у 2018 році зустрічей Юлії Тимошенко з деякими американськими політиками у Вашингтоні. Вартість цих послуг складає 50 тисяч доларів США на місяць у період з червня 2018 по червень 2019 року. Загальна сума контракту становить 600 тисяч доларів США", - йдеться в повідомленні ЦПК.
 
Як зазначається, сама Innovative Technology and Business Consulting зареєстрована лише 7 травня 2018 року, а її директор працює веб-розробником.
 
Ця компанія замовила також послуги американської журналістки Naomi Decter Munson. Відповідно до контракту на сума 15 тисяч доларів США на місяць, журналістка у період з серпня 2018 по серпень 2019 року, має забезпечити медіа-підтримку Юлії Тимошенко в США Загальна вартість послуг Naomi Decter Munson складає 180 тисяч доларів США.
 
Як відомо, у грудні 2018 року Юлія Тимошенко відвідувала США, де, очевидно, й скористалася послугами лобістів, вважають активісти.