Москва заявляє, що українці Андрій Артеменко та Андрій Ейдер одужали

13:40, 22.01.2019
Москва заявляє, що українці Андрій Артеменко та Андрій Ейдер одужали

Андрій Ейдер, якого було поранено в Азові (фото: facebook.com)

У Росії заявили, що двоє поранених в Азові моряків Андрій Артеменко і Андрій Ейдер одужали в лікарні СІЗО "Матроська тиша" і можуть бути відправлені в СІЗО Лефортово.
 
Про це зокрема сказала уповноважений з прав людини в Москві Тетяна Потяєва, передає "Інтерфакс-Україна" у вівторок, 22 січня.
 
За словами Потяєвої, сьогодні вона відвідала всіх трьох поранених моряків і дізналася про стан їхнього здоров'я.
 
"Двоє моряків - Андрій Артеменко і Андрій Ейдер, зараз закінчують реабілітаційний процес, можуть бути виписані і відправлені в Лефортово", - сказала вона і додала, що третій поранений - Василь Сорока - майже одужав.
 
Потяєва зазначила, що в Артеменка, який був поранений у руку, - повне відновлення. При цьому другий - Андрій Ейдер, який був з важкими пораненнями в обидві ноги і не міг пересуватися, зараз також почувається добре.
 
"З нього зняті всі шини, прибрані милиці, він ходить самостійно, робить зарядку. Рани затяглися, вся рухова активність відновлена. Жодних скарг на стан здоров'я немає", - стверджує Потяєва.
 
У Василя Сороки було важке поранення в руку. Рана затягнулася, гіпс знято, проте рука залишається припухлою, уточнила вона.
 
"Йому купили еспандер, він займається і отримує все необхідне під контролем лікаря. Йому роблять ванночки і перев'язки. Десь на 80% він одужав, ще 20% повинна бути реабілітація за ЛФК", - сказала Потяєва.
 
Нагадаємо, 25 листопада Росія грубо порушила міжнародні норми судноплавства, вчинивши напад в Азові на українські судна. Москва цинічно заявляє, що обстріляла українців у так званих своїх "територальних" водах, хоча насправда судна України знаходились поза межами територіальних вод окупованого Крима. Тим більше, згідно з договором України та Росії від 2003 року Азовське море є вільним для судноплавства для обох країн.
 
 
Всіх 24 захоплених у полон українських моряків ФСБ заарештували і погрожують судити за законами Росії. 7 січня Україна подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії через захоплення українських моряків в Азові.
 
Також повідомлялося, що Москва не надає ліків пораненим в Азові морякам.
 
15 січня Росія влаштувала суд за закритими дверима для захоплених в Азові українських моряків. Прокурори Кремля домагалися продовжити їх арешт до кінця квітня. Моряків, що прибули в суд, вітали оплесками та вигуками "Слава Україні".
 
16 січня стало відомо, що Лефортовський суд Москви залишив у СІЗО до 24 квітня всіх 24 полонених українських моряків.