Суд у Львові арештував видворену з Росії українську журналістку Олену Бойко

10:44, 18.01.2019
Суд у Львові арештував видворену з Росії українську журналістку Олену Бойко

Російська пропагандистка стверджує, що її в Україні переслідують за політичні погляди

Галицький райсуд Львова заарештував на 60 діб без права внесення застави 59-річну проросійську активістку, екс-журналістку Олену Бойко (Віщур), яку депортували з Росії.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Від літа 2016 року Олена Бойко перебувала у Росії і брала участь у російських телепрограмах як експерт, критикуючи українську владу, підтримуючи угруповання «ДНР» і «ЛНР», а 16 січня була депортована в Україну і затримана СБУ.

Суд задовольнив відповідне клопотання слідчих про утримання під вартою до 17 березня. Сама затримана під час судового розгляду також просила, щоб її утримували за ґратами, заявляючи, що на волі їй загрожує небезпека.

«Людина, яка скоїла злочин проти держави України, зараз буде за ґратами, і це – важливо. Те, що відбувалось у суді, це ще один доказ того, що російське гасло, що «Росія своїх не кидає» не діє... Ця жінка була оголошена у розшук, і коли вона перетнула кордон України, її було затримано працівниками СБУ», – заявив речник управління СБУ у Львівській області Олег Александров.

Проти Олени Бойко порушена кримінальна справа за статтею 110 Кримінального кодексу (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), що передбачає позбавлення волі від 3 до 12 років).

Вона стверджує, що її в Україні переслідують за політичні погляди.

Нагадаємо, 17 січня Служба безпеки України повідомила, що затримала українську журналістку Олену Бойко. Перед цим її депортували з Росії. Преображенський суд Москви визнав Бойко винною в порушенні правил перебування на території Росії, оштрафував на 5 тисяч рублів й ухвалив рішення про видворення за межі Російської Федерації. Суд встановив, що Бойко незаконно перебувала в Росії з літа 2016 року.