Уперше в історії: Китай висадив на Місяці бавовну (фото)

15:45, 15.01.2019
Уперше в історії: Китай висадив на Місяці бавовну (фото)

Окрім бавовни, заплановані також експерименти з рапсом, картоплею, різушкою, дріжджами і плодовою мушкою (ілюстративне фото)

Космічний апарат Китаю "Чан'е-4" успішно здійснив на Місяці перший в історії біологічний експеримент: доставлене для його проведення насіння бавовни дало перші паростки, повідомило Центральне телебачення Китаю.
 
Результати експерименту показані на фото, відправлених апаратом на Землю.
 
Як зазначає CCTV, це перші паростки, що проросли на поверхні супутника планети в умовах низької гравітації і сильної радіації. Вчені продовжують моніторинг стану біологічних зразків.
 
 
Бавовна на Місяці
 
Окрім бавовни, заплановані також експерименти з рапсом, картоплею, різушкою, дріжджами і плодовою мушкою. Вони знаходяться всередині апарату. Для дослідів з ними на Місяць доставлено грунт, воду, повітря.
 
Незважаючи на те що CCTV називає це першою біологічною експериментом на поверхні Місяця, раніше вплив місячних умов на живі організми вже вивчали астронавти США. Під час місії "Аполлон-17" на поверхню супутника були доставлені спори сінної палички, сухі насіння і зародки бобів. Американські вчені вивчали вплив на них радіації.
 
Крім того, "Аполлон-17" доставив на Місяць і тварин - контейнер з сумчастими мишами, в чиї голови вживили датчики радіації. З урахуванням польоту миші провели в космосі більше 12,5 доби. Після повернення на Землю мишей, яких астронавти законсервували, вивчили вчені.
 
Як відомо, "Чан'е-4" успішно здійснив посадку на зворотний бік Місяця 3 січня 2019 року.