Дмитро Ярош розповів про радянське дитинство в Кам’янському

17:44, 14.01.2019
Дмитро Ярош розповів про радянське дитинство в Кам’янському

Дмитро Ярош розповідає, що "прозріння" щодо радянської системи почалося в кінці 80-х (фото: Газета 2000)

Командувач "Української добровольчої армії", екс-керівник "Правого сектора" народний депутат Дмитро Ярош каже, що мав щасливе радянське дитинство, але свій комсомольський квиток спалив в армії в 90-му році.
 
Про це він розповів "Українській правді".
 
"Батьки працювали на заводі. Тато на меткомбінаті. Мама - на вагонобудівному заводі. Російськомовна родина, вся практично. Хоча бабусі, дідусі з сіл (Дніпропетровсьої області, - ред.)... Нікого у нас немає з західної України. Завжди називав себе "ортодоксальним східняком", - розповів Дмитро Ярош.
 
За його словами, його батьки ніколи не були в комуністичній партії.
 
"Мама - звичайний робітник. Папа - інженер. Він не хотів чомусь вступати. Його багато разів вмовляли, але… Хоча він брав участь в бойових діях у 56-му році в Будапешті. Служив на Кавказі - тоді служили три роки - і тих солдат, які мали йти на дємбєль, досвідчених, перекинули на "подавление контрреволюционного мятежа". Тато рідко-рідко про це згадував. Коли я вже з армії прийшов, він, коли ми сіли випити 100 грам, розповідав, як бачив повішених на деревах людей", - розповів лідер УДА.
 
За словами Дмитра Яроша, в дитинстві він мріяв льотчиком-винищувачем, у школі вчився непогано, а в 16 років уже пішов працювати на меткомбінат.
 
"Я був і "октябрьонком", і піонером, і комсомольцем. Але комсомольський квиток в 90-му році на плацу і армії при своїх товаришах по службі спалив. Мені нічого за це не було - система вже падала. Мене викликали в "особий відділ" КДБ, поговорили. Не дуже лякали. До того я вже був членом "Української Гельсінської спілки" і "Народного Руху України", - каже нардеп.
 
Дмитро Ярош розповідає, що "прозріння" щодо радянської системи почалося в кінці 80-х.
 
"Це було ще з 85 року, коли почала з’являтися інформація про репресії. Стало зрозуміло, що система бреше. Щодо національних речей, великий вплив на мене мало спілкування з Чорноволом, Хмарою, Лук’яненко Левком Григоровичем", - розповідає він.
 
Політик згадує: коли вперше підняв синьо-жовтий прапор, дістав по голові.
 
"Від незнайомих людей у цивільному одязі (сміється). Я якраз через базар йшов, від швабри в мене було древко. Ми підняли в Дніпродзержинську (зараз Кам’янське, - ред.) прапор, можливо, раніше, ніж у Львові. Це було в квітні 89 року. Пройшлись з ним від тодішньої площі Леніна до музею. Нас було десь дванадцятеро. Я пішов купив матерію в магазині. Бабуся з сестрою пошили два синьо-жовтих прапори. Ми їх потім постійно піднімали", - розповів Ярош.
 
За словами Яроша, політикою він зацікавився ще в школі, а потім "закрутило".
 
Про своє перше кохання депутат говорити відмовився, вказавши, що вже 25 років щасливий у шлюбі з дружиною.
 
"Е-е-е, нє… "Мінус"… Перша любов була в школі, в початкових класах. Я, слава богу вже 25 років з дружиною. Вдячний богу, що маю такий тил надійний", - каже він.
 
"Вона друг, який не втручається туди, куди не треба втручатися. Це важливо. Особливо на тлі розмов про сексизм, гендерну рівність і так далі (сміється). Вона займається тим, чим має займатися жінка", - сказав політик.
 
Як повідомляла "УМ", раніше Дмитро Ярош вилаявся на окупантів за м'якший вирок, ніж у Коломойського.