Томос для України став історичною катастрофою Путіна - Gazeta Wyborcza

08:51, 10.01.2019
Томос для України став історичною катастрофою Путіна - Gazeta Wyborcza

Володимиру Путіну вдалося підштовхнути міжнародних діячів до того, щоб відірвати Україну від Москви

Отримання автокефалії Православною церквою України, тобто Томос, який засвідчив це, - стало історичною катастрофою для Володимира Путіна, адже завдяки його політиці Москва втратила статус "третього Риму", світового центру християнства, до якого тягнуться інші народи.

Про це пише авторитетне польське видання Gazeta Wyborcza, інформує УНІАН.

Gazeta Wyborcza розповіла своїм читачам про те, як Вселенський патріархат в Константинополі "повернув до життя" Православну церкву України (ПЦУ), передавши митрополиту Київському Епіфанію скіпетр і Томос - постанову про створення автокефальної, тобто незалежної, помісної православної церкви.

Видання нагадує, що до надання Томосу єдиною "канонічною, тобто визнаною у світі церквою в Україні була так звана УПЦ Московського патріархату. Її духовними конкурентами були УАПЦ і УПЦ Київського патріархату, але жодна з них не мала міжнародного визнання. І тепер саме ці конфесії утворили нову єдину ПЦУ.

Патріарх Константинопольський Варфоломій І, який користується найбільшим авторитетом у православному світі, зробив об’єднану українську православну церкву законною, попри всі протести Москви.

Gazeta Wyborcza зазначає, що творення ПЦУ має не лише політичне чи релігійне, а й велике історичне значення, адже Україна перестала бути тим, що Москва називала своєю "канонічною територією".

Кремль втратив те, що з часів Переяславської ради 1654 року вважав своїм. З точки зору ідеології, панування Росії над сусідньою країною і її народом закріпив придбаний Петром Першим в 1686 році декрет Константинопольського патріарха, в якому визначалося вищість Москви над українським православ'ям.

Автокефалія України - це кінець старої концепції про зображення Москви в якості "третього Риму", тобто світового центру християнської цивілізації.

Це також фіаско для імперіалістичної ідеї Володимира Путіна про так званий" русский мир", який нібито повинен об'єднати православних слов'ян.

"Якби сьогодні правління Путіна скінчилося, він би увійшов у історію як невдаха, який зробив так, що з-під впливу його країни спочатку вийшла Грузія (здобич Катерини ІІ в 1783 році), яка колись була лояльною, а після війни 2008 року перетворилася на ворога Москви. А тепер це зробила ще й Україна. Позбавлена цих "провінцій", Росія перестає бути імперією, а Путін, як би його не демонізували, може зайняти в історії своєї країни місце поруч з Михайлом Горбачовим, якого співвітчизники звинувачують у розвалі СРСР", - йдеться в статті.

Видання наголошує, що саме Путін несе відповідальність за втрату російського впливу. Тому що він привів імперію до краху своїм агресивним підходом до сусідів і військовими авантюрами.

Нагадаємо, ПЦУ не отримає статусу патріархії без визнання іншими православними церквами. Наразі про визнання жодна із православних церков не повідомляла, але очікується, що це відбудеться після церемонії інтронізації митрополита Епіфанія.