Тимошенко переконувала одного із східних патріархів, що не слід поспішати з автокефалією – Кендзьор

16:41, 21.12.2018
Тимошенко переконувала одного із східних патріархів, що не слід поспішати з автокефалією – Кендзьор

Юлія Тимошенко вітала українців із отриманням Томосу (фото: Юлія Тимошенко / Facebook)

Президент України у 2005-2010 роках Віктор Ющенко не підтвердив, але й не спростував інформацію про те, що Юлія Тимошенко під час її візиту до Єрусалиму і зустрічі з Єрусалимським Патріархом Феофілом на початку року просила не поспішати з наданням автокефалії, бо питання, мовляв, ще не на часі.

В ефірі програми “Кендзьор” на 5 каналі ведучий поставив Віктору Ющенку питання про те, що не лише Росія намагалася протидіяти створенню помісної церкви в Україні, але й деякі українські політики: “Я маю інформацію, що "велика українська патріотка" Юлія Тимошенко відвідувала Єрусалим, де зверталася до православного Єрусалимського Патріарха з проханням переконати Варфоломія (Вселенського Патріарха) не квапитись із наданням Томосу українській православній церкві”.

На що Віктор Ющенко повідомив, що сам відвідував Єрусалим влітку цього року, та двічі мав перемовини із Єрусалимським Патріархом Феофілом ІІІ.

“Що мене здивувало, особливо у першій розмові, хоч ця теза звучала і у другій розмові. Коли я розповідаю про рух українських вірних щодо консолідації, до нашого права мати свою церкву, дуже часто у відповідь від Патріарха чув один аргумент - “та це політика”. Я знову аргументую, а він мені повторює - “це політика”. Я почав здогадуватись, що промивка щодо того, що це є політичне питання, мала місце, це сквозило у цьому діалозі”, - розповів Ющенко.

На уточнююче питання, чи справді мало місце нехтування інтересами держави та “суголосність з Кремлем” з боку Тимошенко, Віктор Ющенко зазначив: “Якщо вже йти в ці деталі, хоч я цього не хотів, мені Патріарх під час одних з наших перемовин говорив, що … до нього приїздила Юлія Володимирівна, що вона зняла фільм про церковне питання. А щодо настроїв, які я чув від Патріарха, що питання церковне є політичним, думаю що воно якось пов'язано, далеко ходить там не треба щоб зрозуміти, звідки така аргументація”, - сказав Ющенко.

 

Таїсія Фіщенко