Порошенко попросив Онуфрія допомогти визволити українських моряків з Москви

12:10, 09.12.2018
Порошенко попросив Онуфрія допомогти визволити українських моряків з Москви

Порошенко: Я не буду зупинятися перед будь-якою можливістю для того, щоб повернути наших солдат. Ми будемо молитися і сподіватися, що це відбудеться якнайскоріше (фото: president.gov.ua)

Президент Петро Порошенко звернувся до предстоятеля УПЦ МП Онуфрія з проханням вжити заходів для повернення з Росії полонених українських моряків.
 
Про це повідомляє у неділю прес-служба президента.
 
"Вчора і позавчора я мав розмову з предстоятелем Української православної церкви Московського патріархату блаженнійшим Онуфрієм. Звернувся до нього з проханням негайно зв'язатися з Москвою для того, щоб по лінії церкви вжити відповідних заходів для того, щоб повернути (наших моряків - ред.)", - сказав Порошенко.
 
Президент додав, що не буде "зупинятися перед будь-якою можливістю для того, щоб повернути наших солдат". 
 
"Ми будемо молитися і сподіватися, що це відбудеться якнайскоріше", - сказав він.
 
Порошенко також повідомив, що одразу ж після отримання інформації про обстріл українських кораблів запросив розмову з президентом Росії Володимиром Путіним "для того, щоб отримати пояснення дій російських Збройних Сил".
 
"Ви знаєте, що Путін уникає розмови", - зауважив Порошенко.
 
Він вкотре підкреслив, що жоден суд Росії не має жодної юрисдикції над українськими моряками, адже відповідно до Женевської конвенції вони є військовополоненими.
 
"Вони мають бути негайно звільнені. В іншому випадку Росія буде притягнута до відповідальності", - сказав президент.
 
Він наголосив, що Україна також вимагає негайного звільнення українських кораблів та негайного відкриття Керченської протоки і Азовського моря, припинення часткової окупації Азовського моря.
 
Нагадаємо, раніше предстоятель УПЦ МП Онуфрій заборонив духовенству брати участь в Об’єднавчому соборі української православної церкви.
 
Як відомо, 24 захоплених в Азові українських моряків, серед яких троє поранених, Росія перевезла з окупованого Криму до Москви і погрожує судити за своїми законами. Москва цинічно заявляє, що обстріляла українців у так званих своїх "територальних" водах, хоча насправда судна України знаходились поза межами територіальних вод окупованого Крима. Тим більше, згідно з договором України та Росії від 2003 року Азовське море є вільним для судноплавства для обох країн.