Напад в Азові: розслідувачі Bellingcat зловили ФСБ на брехні

10:55, 02.12.2018
Напад в Азові: розслідувачі Bellingcat зловили ФСБ на брехні

Версію про напад у міжнародних водах мимоволі підтвердила сама ФСБ (фото: Вікіпедія)

Прикордонники Росії обстріляли український артилерійський катер "Бердянськ" у нейтральних водах, а не в "територіальному морі" Росії, як стверджує ФСБ.
 
До цього висновку дійшли незалежні розслідувачі Bellingcat, проаналізувавши записи радіоперехоплення переговорів прикордонників Росії, відеозаписи і дані самої ФСБ.
 
Відзначається, що надана Україні інформація є недостатньо детальною, проте версію про напад у міжнародних водах мимоволі підтвердила сама ФСБ.
 
Зокрема ФСБ підкреслює, що первинне перехоплення, а також попереджувальні постріли і, нарешті, постріли на ураження в "Бердянськ", відбулися в так названих "територіальних водах Росії". 
 
Проте це не збігається з даними про місце розташування, які вони самі опублікували.
 
Так, найсерйозніший інцидент - стрілянина по "Бердянську" - мав місце в точці 44 ° 51,3'N, 36 ° 23,4 E.
 
 
Позиція "Бердянська" за межами територіальних вод окупованого Криму 
 
Як видно з наведеного вище зображення, дані ФСБ, якщо вони вірні, показують, що "Бердянськ" знаходився на відстані 22,72 км від узбережжя анексованого Криму і більш ніж в 500 м за межами територіальних вод, які Росія вважає своїми, коли по ньому був відкритий вогонь.
 
Крім того, міжнародний сигнал лиха з обстріляного корабля, опублікований виданням Liga.net, вказує координати N 44 ° 51 '00' ', E 36 ° 23' 04 ''. Це місце поза межами 12 морських миль і, отже, в міжнародних водах.
 
 
"Якщо інформація ФСБ достовірна, то "Бердянськ" знаходився за 22,72 кілометри від узбережжя Криму і більш ніж в 500 метрах за межею заявлених Росією "територіальних вод", коли він потрапив під вогонь", - сказано в матеріалі розслідування
 

Підкреслюється також, що пошкодження, нанесені згаданим катерам, свідчать про те, що російські судна вели вогонь не для того, щоб зупинити українські кораблі, а з метою ураження моряків.
 
"Яни Капу" ж навмисно таранили щонайменше чотири рази протягом мінімум години.
 
Те, що стрілянина відбувалася, найімовірніше, в міжнародних водах, підтвердив також у Twitter і спецпредставник США з питань України Курт Волкер.
 
 
Як відомо, відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року (UNCLOS), учасниками якої є Україна і Росія, територіальні води простягаються не більше ніж на 12 морських миль (22,2 км) від узбережжя.
 
Але варто також відзначити, що Україна, як і більшість західних країн, не визнає анексію Росією Криму та розширення її територіального моря. Більш того, підписана в 2003 році угода з Росією позначає Азовське море і Керченську протоку як спільний водний шлях.
 
Нагадаємо, українських моряків, захоплених Росією в полон неподалік анексованого Криму, заарештували на 60 діб. Їх, за попередньою інформацією, вивезли в СІЗО Москви із Криму.