В Криму арештували 15 захоплених в полон моряків ВМС України

10:21, 28.11.2018
В Криму арештували 15 захоплених в полон моряків ВМС України

Арештовані українські моряки звинувачуються в порушенні "кордону Росії" в Криму (фото: Антон Наумлюк / Радіо свобода)

"Суди" в окупованому Криму 27 листопада арештували 15 українських військових моряків, які потрапили в полон. Вироки були написані як під копірку - арешт на 60 діб.

В Сімферополі "судо" були арештовані Володимир Варімез, Сергій Цибізов, Андрій Оприско, Віктор Беспальченко, Володимир Терещенко, Роман Мокряк, Михайло Власюк, Сергій Попов, Юрій Будзило, Владислав Костишин, Богдан Головаш та Сергій Чуліба.

Поранені Андрій Ейдер, Василь Сорока та Андрій Артеменко були арештовані "судом" окупантів у Керчі.

"Вони будуть знаходитися в Сімферопольському СІЗО, наразі їх доправляють до ФСБ задля вручення звинувачення за частиною 3 статті 322 КК РФ - "незаконний перетин кордону РФ групою осіб за попередньою змовою" та допиту. Максимальне покарання за статтею - шість років позбавлення волі", - розповів журналіст Антон Наумлюк.

Він відзначив, що полонені не скаржилися на тортури.

Командир малого броньованого артилерійського катеру Військово-морських сил ЗС України "Бердянськ" старший лейтенант Роман Мокряк відмовився відповідати на питання співробітників російського ФСБ та "зізнатись" на відео в не вчинених ним злочинах.

Ще дев’ятом полоненим з України оберуть запобіжний захід - арештують на 60 бід - 28 листопада.

Підтримати українських моряків під суд прийшли десятки людей, загалом кримських татар, які чергували під судом. Адвокати, які в окупації захищають переслідуваних Росією в Криму за політичними мотивами, заявили про готовність захищати полонених.

На підтримку захоплених в полон з відкритим листом виступив Ігор Воронченко. Лист передали полоненим. У ньому командир ВМС України висловив підтримку полонени, заявив, що вони діяли законно і виконували наказ, а також Ігор Воронченко наголосив, що він розуміє хлопців, бо в 2014 році сам був у полоні Росії. 

Нагадаємо, поранений Андрій Ейдер зміг поговорити з близькими. Згодом батько Василя Сороки повідомив, що говорив телефоном із сином.

Як повідомляла "УМ", під час атаки на українські кораблі силовики Росії цілеспрямовано стріляли в людей.