Більшість з 4,7 тисячі злочинів проти Майдану вже розкрито - Сергій Горбатюк

12:37, 21.11.2018
Більшість з 4,7 тисячі злочинів проти Майдану вже розкрито - Сергій Горбатюк

Сергій Горбатюк: Основна робота з розслідувань злочинів проти Майдану вже проведена (фото: "Фокус")

Більша частина з 4 тисяч 700 злочинів проти Майдану уже розслідувані, винними визнано 52 особи, винесено 9 вироків.
 
Однак убивства активістів Євромайдану Сергія Нігояна, Михайла Жизнєвського і Романа Сеника досі не розкриті.
 
Про це на брифінгу 21 листопада відзвітував начальник управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк.
 
"На сьогоднішній день з тих 4 тисяч 700 злочинів, які розслідувалися слідчими, більша частина злочинів розкрита. Тобто встановлені обставини вчинення цих злочинів, в найкращому варіанті, який у нас є, встановлені і виконавці, і організатори та замовники, і пособники, у тому числі так звана середня ланка, через яких подавалися вказівки", - цитує його "Українська правда".
 
За словами Горбатюка, наразі перевіряється на причетність до цих злочинів понад 15 тисяч осіб, в тому числі правоохоронців.
 
"Повідомлено про підозру 442 особам, з них слідчими Генпрокуратури - 298 особам. Щодо 279 осіб обвинувальні акти направлені до суду (з них слідчими - 158). Під вартою перебувають 13 осіб. Їх могло би бути набагато більше, але ви бачите неодноразові випадки зміни запобіжних заходів суддями навіть особам, які підозрювалися у вчиненні 3 убивств і 33 замахів на вбивство, і які після зміни запобіжного заходу у квітні 2017 року втекли з України", - наголосив Горбатюк.
 
Він додав, що на сьогодні 52 особи визнані винними у злочинах проти Майдану.
 
"Щодо них ухвалені обвинувальні вироки. Призначено покарання. До позбавлення волі на сьогодні засуджено 9 осіб", - сказав представник ГПУ.
 
При цьому Сергій Горбатюк визнав, що убивства активістів Євромайдану Сергія Нігояна, Михайла Жизнєвського і Романа Сеника досі не розкриті, але запевнив: слідчі рухаються до результату. 
 
"Є, дійсно, нерозкриті злочини. І в першу чергу - це убивства Нігояна, Жизнєвського і Сеника... Але, на жаль, чергове звітування - і я не можу похвалитися результатами роботи. Але я можу говорити про те, що ми рухаємося до результату. І ця робота не буде припинятися, допоки злочин не буде розкритий", - заявив він.
 
Горбатюк запевнив, що така ж робота ведеться по всіх убивствах.
 
Він переконує, що вироків по убивцях мітингувальників досі немає в тому числі і через те, що правоохоронці не дають показань, а МВС не звільняє працівників, підозрюваних у злочинах проти Майдану, з лав поліції чи Нацгвардії; через те, що експертизи, частина з яких призначені ще в 2015 році, не проведені до сьогодні; через те, що справи довго лежать у судах через недостатню кількість суддів тощо.
 
Він відзначив, що його постійно питають, чому немає результатів.
 
"Здійснюється розслідування загалом 4 тисяч 700 епізодів вчинених злочинів. При цьому понад 4тисячі 100 розслідується саме слідчими ГПУ. Зі штатом у 46 слідчих та галузевим відділом у 33 прокурори", - поскаржився Горбатюк.
 
Він додав, що за цей час проведена велика робота.
 
"Результати є. Вони відчутні. Основна частина роботи на теперішній час проведена", - підсумував Горбатюк.
 
Нагадаємо, учасник Євромайдану Сергій Нігоян загинув 22 січня 2014 року від вогнепального поранення. Того ж дня був убитий білорус Михайло Жизнєвський від пострілу мисливською кулею в серце. Роман Сеник був поранений 22 січня 2014 року, але помер через кілька днів, 25 січня, в лікарні.
 
У розстрілі учасників акцій протесту на Майдані обвинувачуються п'ятеро колишніх співробітників "Беркуту".
 
У грудні 2016 року Горбатюк розповідав, що Жизнєвський та Нігоян були убиті кулями, які використовує лише МВС. У січні 2017 року Горбатюк заявив, що у розслідуванні вбивства Нігояна, Жизнєвського і Сеника було проведено експертизу, яка дала підстави розглядати причетність правоохоронців. 
 
Раніше Сергій Горбатюк обурився тим, що слідчі не могли провести слідчий експеримент на алеї Героїв Небесної сотні в Києві через встановлний тимчасовий меморіал. Однак у КМДА заявили, що меморіал не перебуває на їх балансі.
 
Наприкінці жовтня Київська міська держадміністрація таки отримала право демонтувати меморіал загиблим на Майдані для проведення слідчого експерименту.
 
3 листопада за розстріл людини на Майдані був заарештований колишній снайпер "Омеги". Він може бути причетним до вбивства активіста Євромайдану, театрального режисера Олександра Храпаченка.