Хто убив Катю Гандзюк: всі підозрювані у злочині (фото)

09:47, 05.11.2018
Хто убив Катю Гандзюк: всі підозрювані у злочині (фото)

За даними слідства, Микита Грабчук був безпосереднім нападником на Катерину Гандзюк (фото: The_Newsroom_UA / facebook.com)

Поліція підозрює п'ятьох людей у вбивстві активістки з Херсона Катерини Гандзюк.
 
Як відомо, всі вони є учасниками АТО, що воювали в складі 5-го окремого батальйону УДА.
 
Так, безпосереднім нападником був, за даними слідства, 23-річний Микита Грабчук, раніше несудимий.
 
Співвиконавці злочину - Володимир Васянович та В’ячеслав Вишневський. Перший з них має апмутовану праву гомілку.
 
 
 
Посібник - Віктор Горбунов, що отримав поранення під час участі в АТО.
 
 
Сергій Торбін, як заявляє поліція, є організатором вбивства.
 
Торбін - колишній працівник МВС. Під час антитерористичної операції на Донбасі служив командиром 5-го окремого батальйону УДА. Також є засновником Херсонської організації учасників АТО.
 
Як повідомляв перший заступник голови Нацполіції В’ячеслав Аброськін, Торбін задіяв свій авторитет і залучив до скоєння злочину своїх молодших побратимів.
 
 
Торбін та Грабчук наразі перебувають під вартою, іншим, "у зв'язку із співпрацею зі слідством", суд обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту, повідомила речниця генпрокурора Лариса Сарган.
 
Сам Юрій Луценко напередодні заявив, що смерть Каті Гандзюк переживає як особисте горе.
 
"Слідство Нацполіції, яке ні на день не зупинялося, в якому проведено 367 допитів, 21 експертизу, перевірки на детекторі брехні та інші процесуальні дії, скоро буде завершене. Встановлені виконавці та організатор постануть перед судом. З метою встановлення замовника підозрюваний в організації вбивства у кінці жовтня переведений в ізолятор СБУ Києва. Все, що я обіцяв Каті, коли відвідував її в лікарні - буде виконано", - написав Луценко у Фейсбуку.
 

Між тим, в містах України ввечері в неділю пройшли акції в пам'ять Катерини Гандзюк. Зокрема, під будівлею МВС у Києві зібралися близько 200 громадських активістів, журналістів і друзів депутата Херсонської міськради з вимогою знайти замовника нападу.

 

Акція в Києві. Фото: "Повернись живим"

Подібні протести відбулися також у Львові, Дніпрі, Луцьку, Полтаві, Одесі, Ужгороді, Херсоні, Хмельницькому, Чорноморську, Житомирі, Тернополі, Рівному, Слов'янську і Сумах.

 

Акція у Слов'янську. Фото: "Твіттер"

Катерина Гандзюк померла 4 листопада. Лікарі не змогли врятувати її після того, як на неї вилили сірчану кислоту 31 липня 2018 року.

 
Херсонська активістка та керуюча справами виконкому міськради отримала опіки близько 40% тіла та перенесла низку операцій. За попередньою інформацією, причиною смерті став тромб.
 
Після смерті Катерини Гандзюк активісти вимагають відставки силовиків, насамперед Арсена Авакова та Юрія Луценка, адже замовники нападу досі не встановлені.