Прем’єр Гройсман анонсував підвищення пенсій перед виборами-2019

09:45, 02.10.2018
Прем’єр Гройсман анонсував підвищення пенсій перед виборами-2019

Володимир Гройсман обіцяє збільшити пенсії після індексації на півроку раніше. (фото: Volodymyr Groysman / Facebook)

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман анонсував "системне підвищення пенсії" із березня 2019 року, тобто за декілька місяців перед виборами президента у 2019 році.

Про це він заявив в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV.

"Ми підвищуємо пенсії, але я б хотів, щоб українські пенсіонери отримували ще вищі. Вже з 1 березня ми проіндексуємо пенсії і це буде системне підвищення, кожен рік. Але важкі завдання не виконуються миттєво", - сказав Володимир Гройсман.

Відповідно до законодавства про індексацію пенсій, на її розмір буде впливати розмір середньої заробітної плати.

Володимир Гройсман зпланує, що у грудні 2018 року вона складе 10 тисяч гривень.

При цьому прем’єр-міністр не назвав орієнтовну суму зростання пенсій у 2019 році.

Як зазначається на сайті Пенсійного фонду, зростання цін (індекс споживчих цін) вже не впливає на розмір індексації пенсії.

Натомість враховуються тільки розміри середніх заробітних плат за попередні 4 роки.

"Для забезпечення індексації пенсії щороку проводиться перерахунок раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії", - зазначається на сайті.

При цьому пояснюється механізм перерахунку:

"Показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, який застосовується для обчислення пенсії, щороку збільшується на коефіцієнт, що відповідає 50 відсоткам показника зростання споживчих цін за попередній рік та 50 відсоткам показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року, в якому проводиться збільшення, порівняно з трьома календарними роками, що передували року, який є попереднім щодо року, в якому проводиться збільшення".

Нагадаємо, Володимир Гройсман обіцяв збільшення пенсій приблизно на 20% не раніше верезня 2019 року.