В Умані обпалили та нанесли написи на івриті на гіпсовому розп’ятті Ісуса Христа

13:51, 18.09.2018
В Умані обпалили та нанесли написи на івриті на гіпсовому розп’ятті Ісуса Христа

В Умані осквернили фігуру Ісуса Христа на розп’ятті (фото: Національна поліція)

В Умані, за фактом пошкодження вандалами гіпсового розп’яття Ісуса Христа, яке днями сталося неподалік району паломництва хасидів, поліція відкрила кримінальне провадження.

Про це повідомляють у черкаському обласному управлінні поліції.

«16 вересня до Уманського відділу поліції надійшло повідомленням про те, що в місті Умань на березі місцевого ставка пошкоджено гіпсове розп’яття Ісуса Христа, яке було встановлено до річниці Хрещення Русі. На місце події виїхала слідчо-оперативна група. Поліцейські встановили, що розп’яття має пошкодження у вигляді кіптяви та залишків горіння поліетиленового пакету», – розповідають черкаські правоохоронці.

За їхніми словами, того ж дня у вечірній час до поліції надійшло ще одне повідомлення про те, що на гіпсовому розп’ятті Ісуса Хреста виявлено надпис на івриті, виконаний глиною, а під хрестом розкидані шекелі.



За обома фактами відкрито кримінальне провадження за ознаками частини 1 статті 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) Кримінального кодексу України.

Представники хасидської громади вважають цей злочин провокацією. Такої ж думки і більшість користувачів соціальних мереж. Вони пишуть про те, що цей злочин спрямований на розпалювання міжнаціональної ненависті.

Люди пишуть про те, що в Умані періодично хтось зумисно розпускає чутки про злочини хасидів, як це було недавно, коли розповідали про зґвалтування прочанами уманчанки і черкаській поліції довелося давати спростування, що такого не було.

У поліції кажуть, що особи, які вчинили це кримінальне правопорушення встановлюються. Допоможе цьому відеокамера, встановлена неподалік розп’яття. 

Нагадаємо, 9 вересня в Умані святкували іудейський Новий рік. Традиційно на Рош-а-Шана в Умань прибувають тисячі паломників-хасидів. Як відбувається всяткування у прибічників ортодоксально напрямку іудаїзму та як змінюється Умань у цей період, читайте в "УМ",