Артем Ситник: Холодницьким займається СБУ, детективів НАБУ «викинули»

08:32, 10.08.2018
Артем Ситник: Холодницьким займається СБУ, детективів НАБУ «викинули»

Ситник: Фактично зараз ми до цього розслідування не маємо жодного відношення (фото nabu.gov.ua)

СБУ займається розслідуванням справи проти керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького.
 
Про це директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник розповів в інтерв’ю "Громадському".
 
За його словами, коли інформація про розслідування щодо Холодницького стала публічною, була створена слідча група Генеральної прокуратури, до якої входили детективи НАБУ.
 
Однак зараз, за словами Ситника, їх звідти "викинули".
 
"На жаль, нас з цієї групи вже викинули. Передали справу в СБУ, частину справи, і фактично зараз ми до цього розслідування не маємо жодного відношення", - пояснив він.
 
Щодо його нічного візиту до приватного будинку президента Петра Порошенка, Ситник заявив, що його нічний візит не вплинув на роботу детективів НАБУ.
 
За його словами, під час цієї зустрічі вони обговорювали створення Антикорупційного суду.
 
Ситник додав, що саме Порошенко його запросив.
 
"Глава держави запросив на розмову і якраз розмова стосувалась Антикорупційного суду. Це суд, який напряму стосується Антикорупційного бюро. І це стосується тієї проблеми, про яку ми говоримо два роки. Навіть на війні вороги сідають за стіл переговорів. У даному випадку була дискусія спірна", - наголосив Ситник.
 
На питання, чому ця зустріч не була публічною, Ситник відповів, що були і публічні переговори на рівні Адміністрації президента.
 
"Це не був таємний візит і те, що це може стати відомо - звичайно, я це допускав. Чому стало відомо саме зараз, а це було достатньо давно… Важливо, що на роботу НАБУ це не вплинуло, спитайте будь-якого детектива", - зазначив Ситник у відповідь на питання про репутаційні наслідки через нічний візит до Порошенка.
 
Ситник додав, що результатом цієї зустрічі стало ухвалення парламентом закону про Антикорупційний суд і президент вплинув на рішення парламенту.
 
"У мене була тет-а-тет зустріч з президентом України з приводу Антикорупційного суду. НАБУ не має права законодавчої ініціативи і ми знаємо, давайте будемо відверті, що в парламенті президент має якщо не визначальне, то один з визначальних впливів. Була певна дискусія. Вона закінчилась тим, що все ж таки закон був прийнятий", - розповів директор НАБУ.
 
На питання журналіста, чи погодився б Ситник приїхати додому до Порошенка, якщо президент його знову запросить, Ситник відповів:
 
"Мабуть уже ні. Виходячи із такої реакції, мабуть, ні", - сказав він.
 
Раніше журналісти "Схем" зафіксували, як директор НАБУ Артем Ситник 26 квітня відвідував будинок, у якому мешкає президент Петро Порошенко у Козині.
 
При цьому директор НАБУ не виключає, що його заступник Гізо Углава міг зустрічатися з екс-міністром енергетики та вугільної промисловості часів Януковича Едуардом Ставицьким на початку 2015 року.
 
Він наголосив, що якщо така зустріч була, то вона відбулась до створення НАБУ та до призначення Углави.
 
"Я не виключаю того, що така зустріч була, але точно підтвердити має він. Тому що це було до його вступу на посаду. Я не виключаю, що ще якась зустріч була в 13-му році, 9-му році, він був адвокатом в той час і скажу відверто, що коли проводив із ним співбесіду щодо призначення на посаду першого заступника, я не питав "а з ким ти мав зустрічі під час всього свого життя", - сказав Ситник.
 
Ситник додав, що Углава сам повинен відповісти на це питання, але наразі він у відпустці і вийде у понеділок, 13 серпня.
 
Як відомо, раніше журналісти Слідства.Інфо отримали фотографію, яка свідчить про те, що заступник директора Національного антикорупційного бюро Гізо Углава на початку 2015 року міг зустрічатися з екс-міністром енергетики та вугільної промисловості Едуардом Ставицьким.
 
Повноваження заступника директора бюро Гізо Углава отримав лише у квітні 2015 року.
 
Закон, за яким було створено бюро, набув чинності у січні 2015 року. Гізо Углава входив до групи експертів, яка розробляла законодавство щодо створення НАБУ.
 
На початку 2015 року справи щодо корупційних дій екс-посадовців залишалися у ГПУ.
 
У лютому 2015 року Ставицького підозрювали у привласненні, розтраті майна шляхом зловживання службовим становищем у особливо великих розмірах і в легалізації (відмиванні) доходів, отриманих злочинним шляхом, також він фігурував у справі про відчуження території "Межигір’я".
 
Як писала "УМ", директор НАБУ Артем Ситник опинився в епіцентрі корупційного скандалу: після того, як репутаційні втрати поніс глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький (у так званому скандалі з «прослушкою» його кабінету, де він спілкується з підлеглими нецензурно і лобіює потрібні рішення у кримінальних провадженнях), «вступив у лайно» ще й директор НАБУ Артем Ситник. 
 
У липні протестувальники виламали двері до НАБУ і влаштували там погром, вимагаючи відставки голови Артема Ситника.