Греція відмовляє у візах службовцям РПЦ перед наданням Томосу для України

10:47, 09.08.2018
Греція відмовляє у візах службовцям РПЦ перед наданням Томосу для України

Очільник РПЦ Кирило (Гундяєв) протидіє наданню Томосу про автокефалію для України

Греція відмовляє у візах представникам Російської православної церкви, які посилили візити до країни через перспективу того, що українська церква отримає незалежність.

Про політику відмови у візах повідомляє ВВС з посиланням на власні джерела.

"Це політика грецького уряду. Тепер священики РПЦ сприймаються як потенційні шпигуни і агенти впливу", - розповіло джерело, близьке до Константинополя.

У той же час в РПЦ і Константинополі заявили, що проблеми з візами у російських церковників пов'язані з процесом надання томосу УПЦ.

"Константинопольський патріархат бореться із російською церквою за вплив у православному світі. У Московського і Константинопольського патріархатів зараз гострі відносини через Україну, - розповіло джерело, близьке до Синоду РПЦ.

У візах відмовляють навіть тоді, коли священики подають документи щодо відвідин Греції для туризму.

Настоятель храму Сергія Радонежського у Москві Віктор Біксей розповів "РИА Новости" і РБК, що хотів разом із сім'єю поїхати на Афон, але йому прийшла відмова у шенгенській візі з формулюванням "немає підстав перебування на території Греції".

"У нас був придбаний тур, оплачені квитки, заброньований готель. Моїй матушці (дружині) і шістьом дітям дали візу, а мені - ні. Я двічі подавався. Обидва рази - відмова. Востаннє було півтора тижні тому", - розповів Віктор Біксей ВВС.

Подібні проблеми спіткали й інших співробітниців РПЦ.

В матеріалі ВВС наголошується, що проблема із видачею віз пов’язана із політично-релігійним протистоянням Греції та Константинополя із Москвою.

При цьому нагадується, що на початку липня Греція вислала двох російських дипломатів і заборонила в'їзд до країни іще двом росіянам. За даними грецьких ЗМІ, росіян звинуватили у спробі незаконного збору інформації і підкупі грецьких чиновників.

Російські дипломати нібито намагалися втрутитися у відносини Греції і Македонії, повідомило агентство AFP.

Джерело ВВС, близьке до Константинополя, розповіло, що росіяни могли намагатися вплинути на рішення щодо питання невизнаної Македонської церкви, яка, як і Українська, попросила визнання у Константинопольського патріархату.

Як повідомляла "УМ", Патріарх Філарет пронозує надання Томосу для України у серпні-вересні цього року.