У Путіна підтвердили, що чекають від України референдуму на Донбасі

10:32, 25.07.2018
У Путіна підтвердили, що чекають від України референдуму на Донбасі

У Кремлі поскаржились, що на пропозицію Путіна поки реакції немає. Фото pixabay.com

Володимир Путін і Дональд Трамп на саміті в Гельсінкі справді обговорювали ідею проведення на окупованих територіях Донбасу референдуму про статус самопроголошених Донецької і Луганської "народних республік".
 
Це підтвердив помічник президента Росії з міжнародних справ Юрій Ушаков у розмові з "Известиями".
 
"Ця пропозиція обговорювалася, поки реакції немає", - сказав він.
 
Представники так званих ДНР і ЛНР відмовилися коментувати виданню можливість проведення референдуму, однак акцентували важливість російсько-американського саміту, що пройшов у Фінляндії.
 
"Можливо, початок діалогу дозволить зрушити з мертвої точки ситуацію навколо Мінських угод", заявиви так званий в.о. міністра закордонних справ ЛНР Владислав Дейнего.
 
А заступник голови комітету Ради Федерації Росії з міжнародних справ Андрій Клімов вважає, що ініціативи з проведення "референдуму" можуть допомогти вирішити конфлікт.
 
"Росія розглядає Донбас як територію України, і, звісно, питання повинна вирішувати українська сторона. Проблема в тому, що вона цього не робить. Країни Євросоюзу добре розуміють, що саме Київ гальмує врегулювання конфлікту. Але Берлін і Париж не хочуть втрачати обличчя, тому вони змушені вигороджувати Київ", - заявив він.
 
Минулого тижня видання Bloomberg із посиланням на два джерела повідомив, що президент Росії Володимир Путін на закритій нараді з послами МЗС розповів, що запропонував президенту США Дональду Трампу провести референдум у невизнаних ЛНР і ДНР про статус територій.
 
Білий дім заявив, що не розглядає можливість підтримки заклику Путіна про референдум на сході України.
 
У Міністерстві закордонних справ України категорично відкинули таку ідею Путіна.
 
Відзначимо, держсекретар США Майк Помпео напередодні заявив, що місія адміністрації президента Дональда Трампа у відносинах з Росією полягає у тому, щоб "підняти ціну" за дії Кремля і змусити його зупинити підрив західної демократії.