Мати Станіслава Клиха: сина катували через Яценюка й Чечню, а він навіть не телефонує

11:43, 19.07.2018
Мати Станіслава Клиха: сина катували через Яценюка й Чечню, а він навіть не телефонує

Клиха катували, щоб він "папірець підписав, що бачив Яценюка й Тягнибока в Чечні". Фото AP

Політв'язня Кремля Станіслава Клиха катували у Росії, змушуючи свідчити проти екс-прем'єра Арсенія Яценюка, а Яценюк не те, що не допомагає в’язню, від нього навіть не телефонують.
 
Про це в інтерв’ю "Українській правді" розповіла мати ув’язненого Тамара Клих.
 
"Це ж історія не Карпюка і Клиха, це історія Яценюка. Сина коли катували, хотіли, щоб він папірець підписав, що бачив Яценюка й Тягнибока в Чечні", - розповіла жінка.
 
Вона додала, що має телефон секретаріату Яценюка, за яким телефонувала, але жодної допомоги від політика не отримала.
 
"Я думала, що він допоможе. Вони навіть перестали дзвонити. Не то що допомогти, а перестали дзвонити! Він їздить за кордон, кругом, міг десь слово сказати", - сказала Клих.
 
Також, за її словами, батьки в’язня Кремля не отримують допомоги від держави.
 
"Якийсь бізнесмен помагає п'ятьом чи шістьом політв'язням матеріально, нам теж. Якби не він, то не знаєм, як би вижили. Кожний місяць які-то дві жінки перечисляють по 100 гривень - вони для мене просто Оля і Аня, всьо. Від государства нічого не получаєм, нічого. Тільки адвоката МЗС оплачує. Все. А раніше ми оплачували. Вже б, певно, і хату продали", - розповіла мати Клиха.
 
Вона додала, що нині щомісяця висилає сину 2-3 тисячі гривень з пенсії у 5 тисяч.
 
"Я була в Порошенка. Наче він гарно розмовляє, на каждому саміті говорить. Але як мама я незадоволена, що так довго мій син там знаходиться. Уже треба піти на якісь уступки і забрати тих дітей, щоб вони не голодали, щоб вони не мучились. Це ж вони мучаться не тільки за себе. За всіх. Бо ними торгуються - "Північний поток" треба одкрити, санкції зняти", - розповіла Тамара Клих.
 
Як повідомлялося, у 2016 році українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха засудили до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно. За версією російського слідства, вони були членами організації УНА-УНСО і у 1994-1995 роках воювали у складі бандформувань у Чечні. 
 
Втім, Клих і його родина заявляють, що він ніколи не був у Чечні.
 
Пізніше стало відомо, що Станіслав Клих збожеволів через тортури у в’язниці.
 
У 2015 році глава СК РФ Олександр Бастрикін заявив, що Арсеній Яценюк воював проти російської армії в Чечні.
 
Прес-секретар Яценюка в свою чергу порадила Росії провести психіатричну експертизу Бастрикіна.
 
Згідно з біографією Яценюка, у 1991-1996 роках він навчався у Чернівецькому національному університет імені Юрія Федьковича на юридичному факультеті та паралельно у 1992-1997 роках був президентом юридичної фірми "ЮРЕК-ЛТД" у Чернівцях.
 
В лютому 2017 року Росія заявила, що Яценюк оголошений у міжнародний розшук, а в березні суд міста Єсентуки виніс рішення про заочний арешт колишнього прем'єра України.
 
На даний момент незаконно засуджений в Росії український політв'язень Станіслав Клих знаходиться у Магнітогорську в Обласній психіатричній тюремній лікарні.
 
Зазначимо, 30 червня повідомлялося, що українського політв’язня Кремля Станіслава Клиха могли вивезти до психіатричної лікарні в Магнітогорську після погіршення стану здоров’я під час голодування.