США і Британія попередили про кібератаки з Росії на критично важливу інфраструктуру

07:52, 17.04.2018
США і Британія попередили про кібератаки з Росії на критично важливу інфраструктуру

Вірус Petya вразив кожен десятий комп’ютер в Україні (ілюстрація)

Уряди Сполучених Штатів Америки та Великої Британії попередили про загрозу з боку Росії, де запланували масштабні кібератаки на критичні об’єкти інфраструктури по всьому світу.

Про це йдеться у спільній заяві, опублікованій на сайті Національного центру кібербезпеки Великої Британії.

Під приціл хакерів із Кремля державні та приватні організації, які є постачальниками "критично важливих інфраструктур" та інтернет-послуг, які підтримують ці сектори.

В заяві наголушується, що хакери, яких підтримує Кремль, уже інфікували небажаним софтом слабо захищені комп’ютери та мережі. Вони використовують сумнівні маршрутизатори та інші пристрої мережевої інфраструктури для шпигунства.

"Діяльність уряду Росії продовжує загрожувати нашій кібербезпеці. Ми засуджуємо цю активність. Закликаємо всі відповідальні країни використовувати свої ресурси, у тому числі дипломатичні, правоохоронні, технічні та інші засоби, для подолання російської кіберзагрози", - заявила заступник секретаря з питань кібербезпеки та зв'язку Великої Британії Жанетт Манфра.

Вона наголосила, що подолати ці загрози можливо лише спільними зусиллями та створенням можливості для колективної роботи.

"Кібербезпека є спільною відповідальністю, і ми розуміємо, що виявлення загрози в мережі однієї організації може запобігти нападу в іншій", - підкреслила Жанетт Манфра.

Представник ФБР Говард Маршалл наголосив, що провина за кібератаки лежатиме на владі Кремля.

"Росія - наш найсильніший ворог у кіберпросторі, тому боротьба з нею є головним пріоритетом для Національного центру кібербезпеки та наших союзників у США", - зазначив генеральний директор Національного центру кібербезпеки Сіаран Мартін.

Представники США та Британії попередили, що підтримувані Кремлем хакери зламали та інфікували мережеві пристрої і програми, такі як маршрутизатори, комутатори, брандмауери, для проведення атак типу "людина посередині", коли зловмисник "пропускає" інтернет-трафік жертви "через себе".

Атаки проводитимуться, щоб здійснювати кібершпигунство, крадіжку інтелектуальної власності та постійний доступ до мереж жертв.

"Ми впевнені, що Росія провела скоординовану кампанію, щоб отримати доступ до роутерів підприємств, невеликих компаній, домашніх офісів класу SOHO, а також комутаторів і коннекторів по всьому світу", - повідомив спеціальний помічник президента США і координатор Білого дому з питань кібербезпеки Роб Джойс.

Нагадаємо, у червні-серпні 2017 року Україну, США, Австралію та низку інших країн вразили віруси Petya та NotPetya. У його розповсюдженні звинуватили Росію.