Трамп готує відповідь США на хімічну атаку в Сирії

19:27, 10.04.2018
Трамп готує відповідь США на хімічну атаку в Сирії

Дим від вибухів у сирійському місті Дума в Східній Гуті.

Президент США Дональд Трамп скасував поїздку в Перу та Колумбію, аби проконтролювати відповідь Вашингтона на ймовірну хімічну атаку в Сирії.

 

Про це йдеться в офіційному повідомленні Білого Дому у вівторок.

 

"Президента Трампа не буде на восьмому саміті американських держав у Лімі в Перу і він не поїде до Боготи (Колумбія), як спершу планували", - йдеться у заяві прес-секретаря Білого Дому Сари Сандерс.

 

За її словами, президент перебуватиме у Сполучених Штатах, аби проконтролювати американську відповідь (на ситуацію) в Сирії і стежити за подіями в світі.

 

Напередодні пан Трамп повідомив, що ухвалить подальші дії США щодо Сирії протягом 24-48 годин. Але пізніше він повернувся до цієї теми і заявив, що рішення буде готове "сьогодні ввечері або невдовзі після цього".

 

Президент Трамп пообіцяв, що відповідь США обов'язково буде "рішучою" і зазначив при цьому, що у Вашингтона є "багато військових варіантів відповідей".

 

У квітні минулого року США завдали ракетного удару по сирійським позиціям у відповідь на аналогічний інцидент, що стався у провінції Ідліб.

 

Як зазначив кореспондент BBC у Вашингтоні Джон Сопел, ця ситуація відрізняється від торішньої у тому, що тепер в адміністрації пана Трампа з'явився новий радник з національної безпеки - Джон Болтон, відомий своїм жорстким ставленням до Росії і Ірану.

 

Також він зазначив, що США мають "певну ясність" щодо того, хто відповідальний за суботній інцидент у сирійській Думі минуої суботи.

 

Зазначимо, що 7 квітня було заявлено про підозру на хімічну атаку в сирійському місті Дума, що в Східній Гуті. В результаті атаки загинули щонайменше 70 осіб і ще понад тисячу постраждали. Сирійський уряд та його союзник Росія заперечили причетність до будь-якої подібної атаки.

 

Ситуацію в Сирії розглянули на екстреному засіданні Ради безпеки ООН в понеділок. На ньому представник США Ніккі Гейлі закликала ухвалити резолюцію щодо розслідування застосування хімічної зброї. Тоді як представник Росії в ООН Василь Небензя повідомив, що російські фахівці не виявили слідів хімічної атаки у Думі.

 

Сирійсько-американське медичне товариство, що базується в США, повідомило про загибель щонайменше 48 людей. У всіх загиблих були симптоми, які вказували на хімічні отруйні речовини. Ще понад 500 осіб доставлені в медичні центри зі схожими симптомами, повідомляє організація, посилаючись на служби швидкої допомоги.