У Британії заможним іноземцям доведеться пояснювати походження статків

17:03, 03.02.2018
У Британії заможним іноземцям доведеться пояснювати походження статків

Британія вважається тихою гаванню для життя родин оліігархів (ілюстрація)

У Британії вступив у дію закон про "Статки нез’ясованого походження" (New Unexplained Wealth Orders) відповідно до якого у Британії чиновники зможуть заморожувати активи осіб, які не зможуть довести легільність походження своїх грошей.

Про це повідомляє "Громадське".

Згідно чинного законодавства, вдосконаленого з метою суворої боротьби з організованою злочинністю, британські чиновники зможуть заморозити підозрілі активи на суму понад 50 тисяч фунтів стерлінгів.

За словами міністра з питань безпеки та економічних злочинів Бена Воллеса, "заможні іноземні злочинці тепер відчують всю силу уряду", адже близько 90 мільярдів фунтів відмиваються у Великій Британії щороку.

В інтерв'ю виданню The Times, міністр заявив: "Ми прийдемо за вами, за вашими активами та ускладнимо умови, в яких ви живете", - натякаючи на відповідальність за відмивання грошей для осіб, які мають активи у Британії.

За даними видання, вже визначено десятки об’єктів для перевірки.

Міністр також згадав про одну зі справ (Laundromat case) про те, як підставні фірми, що базувалися в основному у Британії, використовувалися для відмивання російських грошей через західні банки.

"Позиція уряду полягає в тому, що ми знаємо, що вони задумали, і ми не допустимо, щоб таке знову відбулося", — сказав він.

Кожні 4 з 10 елітних квартир чи будинків у столиці Великої Британії можуть бути придбані за корупційні гроші, виведені з інших країн, вважають у Transparency International UK.

Як відомо, у Британії українськими власниками елітного житла є Дмитро Фірташ, Рінат Ахметов, Віктор Пінчук, Геннадій Боголюбов та Ігор Коломойський.