Аваков не дозволить мілітаризуватися «Нацдружинам»

14:41, 30.01.2018

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков наголошує, що "Національні дружини" можуть існувати як громадянські організації, але в жодному разі не переступати рамки закону України.

 

Про це Аваков заявив після повідомлень про створення партією «Нацкорпус» відповідних «Національних дружин», передає МВС у вівторок.

 

"Ще раз повторюсь, у державі Україна є лише одна монополія на застосування сили – державна: Національна гвардія, Національна поліція, ЗСУ. Всі інші парамілітарні утворення, які намагаються себе позиціонувати на вулицях міст, не є законними. Суспільні рухи можуть бути якими завгодно, але тільки не виходити за межі закону", – сказав пан Аваков.

 

Міністр МВС наголосив, що на вулицях українських міст не повинно бути ніяких мілітарних рухів.

 

"Я, як міністр не дозволю, щоб були паралельні структури, які намагаються на вулицях поводитися як альтернативні мілітарні формування", – заявив Арсен Аваков.

 

Як повідомляла «УМ», 28 січня у Києві партія "Національний корпус" влаштувала присягу 600 представників "Національних дружин". За даними партії, «Нацдружини» не мають зброї і не є поліцейським, чи військовим об’єданням, проте співпрацюють із поліцією.

 

У МВС пояснили, що законодавство України передбачає реєстрацію громадських організацій, які здійснюють допомогу правоохоронним органам в охороні громадського правопорядку та державного кордону. Однак такі дії повинні бути скоординованими із правоохоронцями.