Марчук не бачить перспектив щодо миротворців на Донбасі

10:52, 03.01.2018
Марчук не бачить перспектив щодо миротворців на Донбасі

Євген Марчук.

Представник України у підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи Євген Марчук заявив, що не бачить перспектив запровадження найближчим часом миротворчого контингенту ООН на Донбасі.

 

Про це Євген Марчук сказав в інтерв'ю "5 каналу".

 

"Відверто кажучи, у мене невелика надія, що вдасться найближчим часом з миротворчим контингентом щось позитивне вирішити. Хоча це не означає, що це питання не потрібно просувати, і президент Порошенко правильно зробив, що підняв його на Генасамблеї ООН", – зазначив пан Марчук.

 

На його думку, "для ситуації на Донбасі можуть підходити два види миротворчих операцій: з підтримання миру і примушення до миру, і останнє передбачає застосування зброї самими миротворчими контингентами щодо порушників миру або тих, хто нападає на миротворців".

 

При цьому, представник України в тристоронньої контактній групі в Мінську вважає, що загрози великої війни на Донбасі немає.

 

Коментуючи надання США Україні летального зброї Марчук сказав: «На мій погляд, ніякої загрози великої війни немає. Зрозуміло, що Росія використовувала, і буде використовувати будь-який спосіб маніпуляції».

 

За його словами, гібридна війна на Донбасі закінчиться раніше, ніж протягом 25 років, маючи на увазі конфлікт в Нагірному Карабасі.

 

"Я думаю, що може бути ситуація врегульована на Донбасі і значно раніше. Не просто дуже. Так, світова практика знає, Нагорний Карабах (25 років, - ред.), Північна Ірландія за 20 років, Колумбія за 50 років, Палестина ... Але там інші складові. Трохи в Північній Ірланліі (конфлікт, - ред.) схожий на наш. Але в тому конфлікті немає ядерного гравця, який є іноземною державою", - сказав Марчук.

 

Марчук припустив, що ситуація може розвиватися і в невигідному світлі для України: "Тому, що Росія випередила захід, не кажучи вже про Україну, розірвавши кілька великих важливих світових угод, які забезпечували баланс і стабільність. Вийшла з договору про звичайні збройні сили в Європі, наплювала на Будапештський меморандум".

 

Як повідомляла «УМ», Росія пропонує щодо миротворців на Донбасі свій варіант, який передбачає наявність місії лише на лінії розведення сторін для охорони місії ОБСЄ.

 

Україна ж наполягає на миротворцях на усій захопленій території, в тому числі – на кордоні з Росією. Також Київ проти того, щоб росіяни входили у миротворчу місію ООН, якщо її спрямують на схід України.