Клімкін побачив у Путіна ознаки політичної шизофренії

17:36, 08.09.2017
Клімкін побачив у Путіна ознаки політичної шизофренії

Павло Клімкін закидає Кремлю традиційні маніпуляції.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін назвав кремлівський варіант залучення миротворців на Донбас, озвучениий президентом Росії Володимиром Путіним, маніпуляцією і політичною шизофренією.

 

Про це пан Клімкін сказав в інтерв'ю "Укрінформу", оприлюдненому в п’ятницю.

 

"Це очікувана маніпуляція", - сказав міністр МЗС.

 

За його словами, Росія прагне до визнання підтримуваних нею терористів і легалізації своєї колонії на окупованій частині Донбасу.

 

"Спроба розмістити миротворців тільки уздовж лінії зіткнення – це вже реальний шлях до заморожування існуючої ситуації. Тобто тут бачимо прагнення Росії легалізувати свою колонію, свій протекторат на окупованій частині Донбасу", - сказав Павло Клімкін.

 

І додав, що в ініціативі Путіна вбачає також "елемент своєрідної політичної шизофренії".

 

"Москва нібито декларує прагнення допомогти ОБСЄ, місії СММ (Спеціальна моніторингова місія - ред.). Але як? Розмістивши миротворців тільки уздовж лінії розмежування! Це ж навпаки, тільки ускладнить роботу СММ, тому що не можна мати дві місії з різним територіальним мандатом", - сказав керівник дипломатичного відомства.

 

Пан Клімкін додав, що Україні і країнам-членам ООН все добре зрозуміло, адже в практиці ООН ніколи не було, щоб надавалася підтримка агресії.

 

За його словами, проект резолюції, який Росія внесла до Ради безпеки, не підтримав ніхто.

 

"Думаю, моїм колегам прекрасно зрозуміло, на що спрямована зазначена російська "ініціатива". Це свідома спроба спотворити те, що напрацьовано в контексті наших зусиль видавити Росію з Донбасу", - підсумував Павло Клімкін.

 

Як повідомляла «УМ», у вівторок президент Росії Володимир Путін спотворив ідею України щодо миротворчої місії і заявив, що  миротворці ООН можуть розміщуватися лише на лінії розмежування на Донбасі для гарантування безпеки спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ і доручив МЗС РФ внести відповідну резолюцію на розгляд Ради безпеки ООН.

 

При цьому Путін зазначив, що це питання не може бути вирішене без прямого контакту з представниками проросійських бойовиків на Донбасі.

 

Після цього Росія направила керівництву ООН проект резолюції про розміщення миротворців на Донбасі.

 

У МЗС України заявили, що ця заява Путіна свідчить про чергову спробу Росії як сторони конфлікту представити агресію внутрішньоукраїнським конфліктом і спотворити саму ідею й цілі розгортання миротворчої операції, що не служитиме досягненню головної мети - встановленню стійкого миру на Донбасі і відновленню територіальної цілісності України.