В Україні спіймали двох шпигунів з Північної Кореї, - CNN

09:22, 25.08.2017
В Україні спіймали двох шпигунів з Північної Кореї, - CNN

(Скріншот з відео)

Телеканал CNN опублікував відео затримання і арешту Службою безпеки України двох шпигунів з Північної Кореї, які намагалися отримати секретну інформацію про двигуни для ракет. 
 
За словами телеканалу, відео надав на правах анонімності працівник СБУ як доказ того, що отримання КНДР ракетних технологій з України є неможливим.
 
На кадрах запису видно як двоє чоловіків азіатської зовнішності фотографують, як вони вважали, секретні документи з підшивок, що лежать на столі в гаражі, після чого співробітники СБУ заарештовують їх. Як повідомляється, ці документи були підроблені для спецоперації спецслужби, яка планувалася кілька місяців.
 
Офіцер СБУ, який в той час працював над справою шпигунів з КНДР, стверджує, що отримання КНДР ракетних технологій є неможливим, оскільки всі їхні спроби були припинені. Співрозмовник також розповів телеканалу, що в 2011 році з України було депортовано ще двох громадян Північної Кореї, які прибули в країну через посольство Росії, після спроби отримати ракетне обладнання та пристрої самостійного наведення для ракет типу повітря-повітря.
 
Крім того, за його словами, в 2015 році з країни було депортовано ще 5 громадян КНДР за "підтримку розвідувальної діяльності КНДР в Україні".
 
 
Нагадаємо, скандал щодо можливих поставок Україною в КНДР технологій з виготовлення двигунів до ракет виник піля публікацією американськи виданням The New York Times, в якій, посилаючись на слова експерта по ракетам з Міжнародного інституту стратегічних досліджень США Майкла Ельмана відзначається, що успіх запусків ракет Північною Кореєю став можливий через закупівлю на чорному ринку двигунів, можливо, з українського заводу "Південмаш".
 
У публікації згадується, відображений на відео випадок спроби отримання двома шпигунами КНДР інформації про ракетні технології.