Росія узаконила односторонню відмову від громадянства України

16:12, 19.07.2017

Російська Держдума прийняла в третьому, остаточному читанні великий пакет поправок, об'єднаних в один закон з питань громадянства, серед поправок - спрощене громадянство Росії для українців.

 

У законі, зокрема, передбачили особливий порядок видачі російських паспортів громадянам України та присягу громадянина Росії.

 

Про це повідомляють російські ЗМІ у середу.

 

Депутати Держдуми підтримали поправку щодо спрощеного отримання українцями громадянства РФ на підставі нотаріально завіреної відмови від громадянства України.

Поправка не передбачає публічної відмови від українського громадянства, відмова оформляється тільки документально.

 

За словами російської сторони, поправка, нібито, спрямована на рішення проблем сотень тисяч українців (за різними даними від 600 тисяч до 1 млн осіб), які через російську агресію на Донбасі були змушені виїхати з місця проживання.

 

"Передбачається, що громадяни України, які бажають отримати громадянство РФ, підписують заяву про відмову від українського громадянства, цей документ оформляється нотаріально, одна копія залишається в міграційній службі РФ, друга - направляється в Україну", - йдеться у повідомленні.

 

Держдума заявляє, що відповідна заява замінить довідку, яку потрібно отримувати в уповноважених органах України.

 

Закон має вступити в силу 1 вересня 2017 року.

 

Як повідомляли у Державній міграційній службі України, закони Росії не можуть змінити процедури позбавлення українського громадянства, і відповідно припинити громадянство України може лише указ президента.