Петро Порошенко хоче, щоб безпеку на Донбасі гарантували миротворці ООН або Євросоюзу

15:23, 10.07.2017
Петро Порошенко хоче, щоб безпеку на Донбасі гарантували миротворці ООН або Євросоюзу

Петро Порошенко та Єнс Столтенберг перед брифінгом із пресою в Києві

Президент України Петро Порошенко під час спільного брифінгу з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом заявив, що для гарантування виконання Мінських домовленостей з боку Росії потрібно ввести на Донбас миротворців під егідою ООН або поліцейську місію Євросоюзу.

"Бажано, щоб така імплементація (Мінських домовленостей - ред.) гарантувалася або миротворцями під егідою Організації Об'єднаних Націй. ... Може бути такоє поліцейська місія Євросоюзу або ОБСЄ", - заявив Порошенко.

Він нагадав про три роки показують, які показують, що Росія дуже безвідповідальна в реалізації Мінських домовленостей.

"Ефективна солідарність та єдність європейська, трансатлантична, глобальна у форматі «Великої сімки» - це важливий інструмент для того, щоб повернути Росію до столу переговорів. Це перше. Друге: ми повинні мати узгоджену стратегію для негайного впровадження пакета Мінських домовленостей, включно з припиненням вогню, відведенням російських військ з української території та відведення російських систем залпового вогню, танків, озброєння, щоб вони були відведені на відстань і розпочався процес звільнення заручників", - сказав український Президент.

Петро Порошенко наголосив на необхідності забезпечення роботи Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, у тому числі на кордоні між Україною і Росією.

Як повідомляла "УМ", Петро Порошенко на брифінку вказав на те, що Україна спочатку реформує армію, а потім буде вступати до НАТО.

У відповідь Єнс Столтенберг підтримав прагнення України про вступ до НАТО, а також вчергове нагадав позицію Альянсу, який не визнає анексії Криму Росією, яку Генсек НАТО закликав вивести війська з України.